Историческа възстановка и пламенни рецитали спечелиха публиката в Радомир за 3-ти март

Снимки: Община Радомир

Празнични илюминации ще озарят небето над Радомир довечера в 20 часа

С историческа възстановка на Санстефанския мирен договор отбелязаха 143 години от Освобождението в Радомир. Възстановката беше дело на Национално дружество “Традиция”, а участие в събитието взеха представители на неговите клонове в Радомир, София, Перник и Кюстендил. Преоблечените като представители на Руската империя и Османската империя членове на дружество “Традиция” направиха истинско шоу за публиката, пресъздавайки преговорния процес от 3 март 1878 година в Сан Стефано. Специално за събитието бяха осигурени пера, мастилници, карта и други атрибути, които придаваха максимално автентичен характер на представлението.

Специално за празника, огромен национален трибагреник беше окачен на фасадата на общината в Радомир. Празничната програма започна с откриване на гостуваща изложба под надслов „80 години паметник на свободата – връх Шипка“ в Общинския исторически музей в града. Експозицията, която е на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, съвместно с Министерство на културата, съдържа 24 информационни пана, посветени на Освободителната война. Посетителите на музея разгледаха с интерес медали, монети, пощенски марки и снимки, свидетелстващи за дейността на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“.

Водещият програмата – актьорът Божидар Попчев, взриви публиката с рецитал на откъси от стихотворенията на Иван Вазов “Кочо” (“Защитата на Перущица”) и “Опълченците на Шипка”. Десетгодишната Антония Станкова от ОУ “Иван Вазов” - село Извор просълзи публиката с изпълнението на стихотворението “Възпоминания от Батак” – “Разказ на едно дете”.

Венци и цветя пред паметника на опълченеца Никола Корчев на пл. “Войнишко въстание” в Радомир поднесоха председателят на местния парламент Светослав Кирилов, депутатът от 44-тото Народно събрание Евдокия Асенова, педагози и деца от училищата и детските градини на територията на общината, представители на политически партии и граждани. Светослав Кирилов издигна ритуално националното знаме пред сградата на общината.

Фолклорни изпълнения на ансамбъл „Етнофолк“ – Радомир и детска фолклорна група при Народно читалище „Напредък 1895“, с ръководител Инес Михайлова, също заслужиха овациите на публиката.

Празнични илюминации ще озарят небето над Радомир довечера в 20 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK