Каримански: Компромисите се изчерпват, коалиционното споразумение не се спазва

Снимка: БГНЕС

Трябваше да се представят отделните стъпки и процеси, така че мерките да са напълно ефективни", каза той

Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с коалиционното споразумение, а то предвиждаше да се извършат редица реформи, които трябваше да са стартирали. До този момент дори не се обсъждат реформи и споразумението не се спазва.

Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански пред бТВ.

"Ние биваме информирани с времеви период за реакция от 2-3 дни. Трябваше да се представят отделните стъпки и процеси, така че мерките да са напълно ефективни", каза той.

Решенията се вземат от икономическия екип на кабинета - министърът на иновациите Даниел Лорер, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката Корнелия Нинова, потвърди Каримански.

"Когато е необходимо да се направи социална-осигурителна-пенсионна реформа, тя трябва да е широко обсъдена, а не е. Ние не знаем точните ефекти като дадем повече средства в обществото - дали ще отидат по предназначение, където има необходимост при уязвимите групи", поясни той. Председателят на Комисията по бюджет поясни, че като такъв не е бил предварително информиран за мерките на кабинета.

Той пита защо продължава мярката 60/40, след като пандемията от коронавирус е отминала и каза, че е поставил въпросът за това. "Щом има растеж и безработицата е намаляла, кое налага тази мярка", пита риторично той.

За новите мерките срещу инфлацията - 0% ДДС на хляба - Любомир Каримански смята, че ще има търговци, които ще запазят цената, "но ще има и спекуланти, въпросът е в контрола, за който няма схема".

Искаме много по-добра комуникация с "Продължаваме промяната", да се вслушват в партньорите, "решенията да не се базират на егото и самовлюбеността на някои представители, дори когато става дума за икономика". "Когато началникът на кабинета говори - все едно говори премиерът", коментира той.

"Компромисите са изчерпани, няма програма, оттук-нататък трябва да стъпваме на коалиционното споразумение", иска Каримански.

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" отговори на мнението на Любомир Каримански, че "се притеснява от някои негови думи".

"Не само той, а и други хора говорят за коалицията от трето лице", коментира той. За него реформите вървят добре, не изключва да има забавяне в коалиционното споразумение, но е сигурен, че няма нарушение по него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK