Пиарът на Община Банско спаси щъркел, намерен в двора на училище

Снимка: Infomreja.bg

Местни хора помагат на птицата да се възстанови!

Пиарът на Община Банско спаси щъркел.

Георги Ангелов е съдействал на Стефка Милушева, която видяла неподвижен щъркел в двора на бившия селски техникум в града.

Стефка сигнализирала Георги, който от своя „взел нещата в свои ръце“. След като разбрал, че местен ветеринар е отказал да прегледа птицата, Георги приютил за денонощие щъркела в дома си.

В двора на къщата на Георги домашни котки наобиколили непознатото за тях животно и затова Георги предприел следващата стъпка – закарал щъркела в двора на църквата в Банско.

Птицата е във видимо добро състояние, няма външни наранявания, но изглежда объркана и уплашена.

Със съдействието на ИНФОМРЕЖА и председателя на Българското дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев, Димитър Попов, от фондация „Дивите животни“ се свързват с Георги за евентуално транспортиране на щъркела до София, а оттам към Стара Загора за преглед и лечение.

След консултация, направена по телефона, Георги уточнява състоянието на щъркела и към момента няма да се наложи неговото транспортиране.

Според специалистите става дума за млад щъркел, който все още е неопитен и му трябва време да се ориентира и да полети. Ако не успее – остава под грижите на бансклии.

Интересна е била гледката и на три баби – включили се в намирането на по-добра среда за птицата. Поради огромния наплив от хора в църквата „Света Тройца“ заради днешния празник, жените отнесли щъркела в двора на Радоновата къща, където да бъде необезпокояван.

Трите баби го хванали – една за човката, една за краката, една за крилата, впуснати в мисия „Щъркел“.

Сега птицата е видимо добре. Все още не лети, разхожда се из двора и кълве из тревата.

Осигурени са й вода и храна, за да се възстанови.

Димитър Попов съветва птицата да не бъде стресирана, а природата ще изиграе своята роля. Ако обаче има признаци на ленивост, неподвижност, ако не се храни, то тогава задължително трябва да бъде прегледана. Ветеринар от Разлог вече е поел ангажимент за евентуален преглед.

Поздравления за благородната постъпка!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK