Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Снимка: БГНЕС

Ситуацията е критична

Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в сутрешния блок на БТВ.

По думите му пълен локдаун - е следващата стъпка, ако мерките с въвеждането и изискването на зелени сертификати не дадат резултат.

"Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват", допълни Кацаров.

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира", подчерта здравният министър.

"Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста - PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат", допълни Стойчо Кацров.

Той допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. "Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение", уточни Кацаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk