Джамбазки инициира дебат в ЕП за спирането на доставките на газ за България

Снимка: ВМРО

Очаква се дебатът по темата да бъде осъществен на 4 май (сряда) по време на редовната пленарна сесия

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки инициира дебат в парламентарната зала на ЕП във връзка със спрените доставки на природен газ за България. След поставени въпроси пред Европейската комисия от страна на Джамбазки двама от съпредседателите на ЕКР - Рафаеле Фито и проф. Ришард Легутко, повдигнаха темата на председателски съвет с искане за дебат и гласуване на специална резолюция. Предложението вече е прието и ще бъде проведен дебат на втората пленарна сесия на ЕП през месец май.

В писмото си до Европейската комисия Джамбазки отбелязва, че доставката на газ по действащи договори с „Газпром“ за Полша и България е прекъсната и това действие представлява следващата глава от плана на Русия за разрушаване на единството на европейските съюзници.

„Считам, че тази ситуация поставя по-важни въпроси за ЕС. Ако доставките са прекъснати само към България и Полша и са осигурени за други членове на ЕС, трябва да се запитаме защо? Би било шокиращо, ако някои членове на ЕС плащат в рубли според исканията на „Газпром“, като по този начин нарушават европейското единство.“, пише още съпредседателят на ВМРО до Европейската комисия.

Българският представител в Европейския парламент поставя на дневен ред и въпросите относно това дали Комисията е запозната с начина на плащане от страна на отделните държави за доставки от „Газпром“ и дали има информация за страните членове, в частност Гърция и Германия, които плащат доставките си в рубли?

Очаква се дебатът по темата да бъде осъществен на 4 май (сряда) по време на редовната пленарна сесия в Европейския парламент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK