Борисов е само привидно евроатлантик, смята Цветанов

Снимка: БГНЕС

По думите му новият списък по "Магнитски" е голям проблем за България

Под привидната маска на евроатлантизъм последното правителство на Бойко Борисов е обслужило руските интереси, построявайки "Турски поток". Това коментира пред БНТ председателят на партия "Републиканци за България" и бивш втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"В публичното пространство се говори за този евроатлантизъм на ГЕРБ, но ако се върнем само в рамките на 2-3 години назад, ще видим, че ние всъщност обслужвахме енергийната зависимост от Русия - определени лица, които управляваха страната и прокараха Турски поток. Защо всъщност ние реализирахме Турски поток, не беше ли това част от политиката на Путин за заобиколи Украйна заедно със северен поток и по този начин да предприеме тези военни действия?", попита реторично Цветанов.

По думите му новият списък по "Магнитски" е голям проблем за България, като основният мотив зад него е зависимостта ни от руските корупционни схеми в енергетиката. "Тази руска зависимост е пряко свързана с корупционни схеми и търгове, които са провеждани, отклонени средства, които са отишли в офшорни компании. Това се трупа като сериозен негатив за България".

"Обслужвахме руските интереси за сметка на българския данъкоплатец. Защото да дадеш 3 млрд. лева за една тръба, в която има 90% резервирани количества от "Газпром", да се лишиш от старото трасе през Румъния, от което страната ни трябваше да получи гарантирани количества за 1,3 млрд. лева - това са геополитика и съмнения за корупция", продължи бившият втори в ГЕРБ.

Цветанов коментира и влизането в списъка и екссъпартиеца си Владислав Горанов: "Специално за Влади Горанов, там няма тази геополитика, но там има действия, предприети от друг човек, който е дал някакви показания, които за голямо съжаление не са били анализирани и не са проверени по надлежния ред."

"Републиканци за България" няма да се явяват на предстоящите парламентарни избори, както не се явиха и на предходните такива. Причината - целили се директно към местния вот. Причината - множеството избори в толкова кратък период от време нямало да променят картината в парламента, а вкарват страната в задънена улица. А именно местните избори били тези, които ще развържат политическия възел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK