Може би няма да предлагаме правителство на малцинството при втория мандат, но все пак ще изчакаме окончателното решение на пленарна зала по въпросите за Изборния кодекс.

Това заяви Никола Минчев, депутат от "Продължаваме промяната" и зам.-председател на Народното събрание пред бТВ.

Не двойна, а тройна работа очертава връщането на хартиената бюлетина и превръщането на машините в принтери, което се прие след 18-часовото заседание, продължило до 3 часа сутринта днес, посочи Никола Минчев.

Това е първият сериозен закон, който настоящото Народно събрание ще приеме, но това не е на дневен ред на обществото, има далеч по-важни теми като бюджет 2023 г. и законите по ПВУ, заяви депутатът от ПП.

В крайна сметка МИР "Чужбина" не отпадна, както и Обществения съвет на ЦИК, което не знам колко е положително, посочи Никола Минчев.

Хартиеното гласуване ще затрудни много процеса, ще доведе до грешки, а дори и до злоупотреби, твърди депутатът от ПП.

Със специални защити по решение на ЦИК ще бъдат бюлетините, съобщи Минчев, като допълни, че ако бюлетината е съвсем обикновена хартия, някой може да си напечата и вкъщи, затова трябва да има защитен знак.

Машините ще водят данни за машинното гласуване, но те ще бъдат използвани при евентуално оспорване на изборния резултат в съответната изборната секция, посочи Минчев.

Има хартиена коалиция и очевидно има много добър синхрон между БСП, ГЕРБ и ДПС по темата, предвид бързото приемане на промените в Изборния кодекс според зам.-председателят, като допълни, че изборният процес е в основата на самата демокрация и е много важен закон.

Нямаме окончателно взето решение, че с БСП не бихме правили коалиция, но със сигурност съжаляваме за промяната в позицията на левите, От политическа сила, която иска да се бори за демокрация, те се връщат назад във времето, допълни още Никола Минчев.