Петков: Европартньорите са убедени, че за пръв път имаме решимост за борба с корупцията

Снимка: Infomreja.bg

Целта на Министерския съвет е съдебната реформа да се направи така, че да бъде изкоренена практиката „хора над закона“

Министър-председателят Кирил Петков участва днес в Брюксел в засeдaние на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. В заседанието взеха участие и министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов.

Премиерът представи пред членовете на групата приоритетите на правителството по отношение на борбата с корупцията и на върховенството на закона. Кирил Петков потвърди решимостта на ръководения от него кабинет реформите в тези сфери да се взимат прозрачно, а резултатите от тях да бъдат ясни и бързи. 

Целта на Министерския съвет е съдебната реформа да се направи така, че да бъде изкоренена практиката „хора над закона“. Това ще бъде направено не само заради очакванията на европейските партньори, но и в интерес на българските граждани. След края на заседанието, министър-председателят заяви пред български журналисти, че е зареден с оптимизъм, защото европейските ни партньори са убедени в желанието на българския кабинет да се справи решително с корупцията. 

Министър-председателят сподели, че европейските партньори няма как да бъдат излъгани за качеството на правосъдието в страната ни. Затова кабинетът ще вложи максимални усилия в реформирането на прокуратурата. Петков подчерта – в момента за всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Премиерът обяви също, че зад корупционните схеми в страната ни стоят малко на брой хора, но с огромно влияние. Но, за да бъдат те осъдени, ще трябва много работа и събирането на всички необходими доказателства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK