От "Продължаваме промяната" късат един по един конците на коалиционното споразумение, но кога въжето на коалицията ще се скъса, Тошко Йорданов от "Има такъв народ" му е трудно да каже. В студиото на "Нова телевизия" депутатът от ИТН коментира скъсаните и все още нескъсаните конци в коалицията след вчерашния късен коалиционен съвет.

Иорданов не звучеше оптимистично и бодряшки, както Лена Бориславова, която в изявление пред журналисти вчера вечерта заяви, че това е бил един от най-положителните разговори, които са имали.

Кога ще се скъсат, не мога да кажа, но е трудно.

"Има такъв народ" остават нащрек по всички теми - от РСМ през еврото до българския закон "Магнитски", който разпали духовете вчера.

"С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни", посочи депутатът.

Не съм врачка, не знам, заяви още Тошко Йорданова на въпрос задават ли се предсрочни избори. По думите му, коалицията ще съществува до тогава, докато партньорите все пак остават относително лоялни един към друг. Всичко зависи от спазването на коалиционното споразумение.

Република Северна Македония

Според Йорданов от "Продължаваме промяната" продължават с опитите да се заобиколи Договора за сътрудничество и приятелство между двете страни. Според "Има такъв народ" представители на тази партия са водили разговори и с македонци и с европейски дипломати, които не е трябвало да се водят. Те чуват едно при разговори с премиера и представители на ПП, друго при разговор с Генчовска", обясни Йорданов, затова и ИТН остават неспокойни.

Не мога да ви отговаря твърдо нищо, докато не мине юни. Все още има опасност.

Не е все едно дали в Европейския съюз ще влезе страна със силно руско ще бъде извън или вътре в ЕС, ако че тази страна е член на НАТО, настоя Йорданов.

Ако президентът реши да свика Консултативен съвет по национална сигурност от "Има такъв народ" със сигурност ще присъстват, но Йорданов не вижда как за три седмици в РСМ могат да се направят нужните стъпки, за да получат съгласието на България за вдигане на ветото върху преговорната рамка.

Всичко в тази посока са по-скоро политически изказвания, отколкото реалистични.

Еврото и Еврозоната

Ние сме "за" еврото, но темата е поредното доказателство за сериозните разминавания в коалицията. Това обясни Йорданов по повод критиките на Любомир Каримански от вчера, че Асен Василев прокара през Министерски съвет Плана за действие без той да е обсъден преди това достатъчно в коалицията.

Проблемът не е дали сме за приемането на еврото, а дали ще бъдат изпълнени условията за това. Включително и по отношение на фиксирания курс, обясни депутатът от ИТН.

БНБ

На този етап изборът на нов гуверньор на Централата банка е замразен. Не се обсъжда в коалицията, след сериозни сблъсък между ПП и ИТН.

Любомир Каримански отново би бил номинацията на "Има такъв народ", потвърди Тошко Йорданов - "това е един от най-добрите финансисти в държавата в момента и не виждам някой да е извадил нещо по-добро". На въпрос дали не биха подкрепили Димитър Радев за втори мандат, начело на БНБ, Тошко Йорданов посъветва партньорите да видят първо с чий гласове бе избран и "тогава да ми говорят за борба с ГЕРБ и ДПС".

Иначе Йорданов отново подчерта: "Не мога да гадая какво ще направят "Продължаваме промяната", защото те са непредвидими".

Българският Магнитски

По последния скандал с проектозакона, който изтече в медиите, Йорданов бе категоричен, че "това нещо е плод на нечий болен мозък" и то се е работил в тесен семеен кръг - евентуално от някои хора в Министерство на финансите.

Най-вероятно подготовката на този закон е започнала още по време на служебното правителство, след като бяха наложени санкциите по Магнитски и от финасовата служба на САЩ.

"Слава богу, че това излезе по медиите, за да бъде спряно навреме", заяви Тошко Йорданов, на въпрос дали и това къса въжето на коалицията, депутатът заяви: "Ако в една коалиция някой се опитва да прави нещо сам, то нека го направи без подкрепа."