Кирил Петков се срещна с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия

Снимка: Министерски съвет

С него се срещна и Румен Радев

Премиерът Кирил Петков проведе среща с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Задълбочаването на политическия диалог и сътрудничеството в областта на енергетиката, отбраната, туризма, инвестициите и високите технологии бяха сред акцентите в разговора, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Петков беше категоричен, че България е заинтересована от диверсификация на доставките на петрол и газ и от проучване на възможностите за внос на петролни продукти от Саудитска Арабия.

Той представи пред принца възможностите за инвестиции в страната ни в редица бизнес сектори, вкл. инфраструктура, туризъм, транспорт, селско стопанство, информационни и телекомуникационни технологии.

По време на разговора беше обсъден и потенциалът за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и развитието на въздушната свързаност между двете държави.

С принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд разговаря и президентът Румен Радев. Във фокуса на срещата бяха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии и приложението им в енергетиката и сигурността.

Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд отбелязаха отличните двустранни отношения между двете държави, които имат потенциал да се надграждат в редица сектори от взаимен интерес. "През 2021 г. двустранната търговия бележи значителен ръст от близо 90% и достигна 313.2 млн. долара спрямо предходната година, а българският износ се е увеличил с 96% и възлиза на 233.8 млн. долара", заяви Радев. Той посочи, че активният стокообмен е оптимистичен знак за засилване на сътрудничеството.

Президентът смята, че български фирми имат капацитета да се включат в реализирането на целите, залегнали в стратегическия план на Саудитска Арабия за икономическо развитие и модернизация "Vision 2030". Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд бяха единодушни, че преминаването към климатично неутрална индустрия трябва да се случва с предвидими стъпки, които да гарантират конкурентоспособността и стабилността на икономиката. Диверсификацията на енергийните източници и постигане на кръговата икономика и производството на зелена енергия също бяха сред темите на разговора.

 

Снимка: Президентство

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK