ДБ и ПП казаха "не" на Кабинета "ГЕРБ"

Снимка: Infomreja.bg

"Истинският човек, който ще взима решения, е Борисов"

Истинският човек, който ще взима решения, е Борисов. Ние няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ, знаейки, че Борисов стои и дебне всяка минута за всяко действие на хората от ГЕРБ, така че това, което сме обещали преди изборите, ще изпълним след изборите, така че няма да подкрепим нито правителство на ГЕРБ, нито правителство на ДПС. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

„Оставете дали има хартия, или не, факт е, че те дори не поискаха да отпечатат протокола от машините и да ги включат като един допълнителен лист от документацията от изборите, просто да си има като референция", каза Кирил Петков и обяви, че зад тези действия има мотиви, срещу които ПП се бори.

Според него няма как в този парламент, хората, които са върнали хартиената бюлетина, да подкрепят правителство на малцинството. „Искам да изчакаме да се свърши първият мандат, нека те да си поемат цялата отговорност, да видим какво ще направят, дали ще формират хартиената коалиция да си има и правителство, това е съвсем възможен вариант, и след това ще продължим нататък", съобщи Петков.

По отношение думите на президента Румен Радев, той отговори, че всички политици трябва да знаят, че от ПП се водят от принципи и когато някой нарушава тези принципи, те няма да си спестяват критиките. „Когато виждаме, че нещо работи срещу българските граждани, ние ще бъдем критик, независимо кой как се чувства. Мен ме за засягат неща, които вярвам, че са истина. Това няма нищо общо с истината", каза още Петков, визирайки израза на държавния глава „шарлатания".

Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата изключителна сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка, това е с втория мандат. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов съобщи, че все още от ДБ са готови да продължат преговорите с „Продължаваме промяната", които по Конституция следва да получат втория мандат за съставяне на правителство, или т.нар. кабинет на малцинството, но ПП са тези, които трябва да решат дали да поемат тази отговорност.

Той подчерта, че ДБ отдавна има и позиция, че няма да подкрепи правителство с мандатоносител ГЕРБ. „Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той да заслужава уважение и да е респектираща фигура, не виждам как би могла да промени тази наша позиция", обяви Иванов.

Компромиси от ДБ са склонни да правят, но това не включва не включва подкрепа за мандат на ГЕРБ, категоричен е той.

Иванов посочи, че има доста натрупали се разделителни линии между политическите партии, но не вижда желание от тяхна страна да ги преодолеят, а нови избори няма да ги изтрият, само ще ги задълбочат. „Все по-ясно се налага един предизборен тон на говорене", отбеляза той. По думите му се инвестира в задълбочаване на недоверието и от страна на политическите формации, и от страна на президента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK