Радев: Искам да чуя премиера по въпросите за РСМ

Снимка: Infomreja.bg

Той не отговори конкретно дали ще свика КСНС

На управляващите ще им бъде по-лесно в политиката и решенията спрямо Република Северна Македония, колкото по-тясно те се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, както и от последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на съюза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Трябва да чуем първо министър-председателя да отговори на въпросите дали има прогрес от страна на Република Северна Македония по изпълнение на договора ни за добросъседство, дали има промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветен на европейската интеграция на РСМ.

„КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ , то такъв не само че има, но е и силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с него“, заяви държавният глава. Румен Радев допълни, че ако диалогът в самата управляваща коалиция е нарушен, то причините за това също трябва ясно да се кажат. „България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението“, подчерта президентът.

Държавният глава посочи, че както и досега, в отношенията със Северна Македония ще продължи да прави най-доброто за България – да отстоява нашата история и култура, както и България да защитава правата на македонските българи и като отговорен член на ЕС да имаме ясна загриженост и ангажименти за стабилността на съюза в дългосрочен план. „В същото време ще продължим да работим така, че нашите братя в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало“, заяви Румен Радев. По думите му, политиците в РСМ най-сетне трябва да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за членство в ЕС.

„Нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки, за човешките права не се води пазарлък“. Това заяви президентът в отговор на въпрос дали готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности има връзка с европейската перспектива на РСМ. „Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, допълни българският държавен глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK