Тренд: Паритет между ГЕРБ и ПП-ДБ, борба и за третото място

Снимка: Тренд

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите

Паритетът между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрира се по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

Това показва изследване на агенция "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group, посветено на електоралните нагласи на българите ден преди изборите на 2 април.

Изследването е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст 18+.

Проучванията се провеждат само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и "Възраждане" (13.3%).

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията "Левицата" (3.6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3.5% сред гласуващите). "Има такъв народ" остава с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията "не подкрепям никого". Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор - победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство, анализират от "Тренд".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK