Изготвяме Национален план за рака

Източник: БГНЕС, архив

Комисия, начело с Адемов, ще контролира средствата

Пандемията от коронавирус се е отразила негативно върху лечебния процес и поставянето на диагнози на раково болните хора. Това съобщи д-р Александър Симидчиев по време на Кръгла маса на тема: "Националният план за контрол на рака - мисията възможна", която се проведе в БТА.

Всяка шеста смърт се дължи на онкологично заболяване. За 10 милиона души в света това е водеща причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания, други се дължат на белодробната онкология. Времето на раковите заболявания не намалява, 3500 устойчиво над индекса и заема по-голяма част от инвалидността и смъртността в държавата. От 2005 г. статистиката сочи, че над 18 000 души умират от рак ежегодно, стандартизираната смъртност не спада, посочи Симидчиев.

Николай Данчев от Съвета по реимбурсиране на лекарствените продукти представи презентация на лекарствата, които се разработват в момента, включително моноклонални тела, радиотерапия и имунотерапия.

Ролята на Съвета е да уеднакви условията за лечение в България с тези на гражданите на европейските страни, прави се кампания за новите молекули, които са най-много в лечението на солидните тумори и онкохематологичните заболявания, каза той. По думите му, цената на моноклоналните тела е една от най ниските у нас, сравнение с другите европейски страни.

Данчев каза, че проверка на оригиналните лекарства се прави на около две години, като се проследява ефектът на лекарствените молекули. Той посочи, че 42 болници - държавни и частни се занимават с лечение на туморите и онкохематологията.

За 2020 г има 6 лекарства с представители на три международни наименования, извършена е оценка на здравните технологии, включени са девет нови показания в областта на онкологията.

Ивиан Бенишев, председател на Дирекцията за лечение в чужбина в МЗ, е част от Експертния съвет за борба с рака. "МЗ определя като приоритет борбата с рака, включително в националната здравна карта - в едно са дефинирани мерки за най-често срещаните онкозаболявания", каза той.

Бенишев потвърди, че на второ място сред причините за смъртност в нашата страна след сърдечно-съдовите заболявания е именно ракът. Заболяваемостта е тежест за здравната и социалната система и ежегодно министърът на здравеопазването изготвя план и се отделят средства за лечение на пациентите, а МЗ е снабдило лечението чрез нови технологии, апаратура за болниците и други.

Изготвя се Национален план срещу рака, чиято задача е да обедини всички тези подходи, да разшири, надгради стратегическите насоки и е създадена работна група с широко представителство от различни специалисти, а председател е в момента служебният здравен министър Тома Томов.

Хасан Адемов - дългогодишен член на парламентарната комисия по здравеопазване, ще контролира Комисията за контрол на рака. В своето изказване той обобщи, че има 1.3 млн. души в Европа, починали от рак, затова е важен подходът за решаване на проблема. Целта на Комисията е да интегрира българския план с европейския - "Ако не успеем - значи сме останали на нивото на тези национални проблеми", посочи докторът.

Адемов посочи, че ще представи планът на Комисията по здравеопазване в НС. В него можем да усвоим 4 млрд. евро - ако нямаме план, няма да разчитаме на достъп до тези средства, посочи той.

Националният план за рака се очаква да предвиди мерки за подобряване на превенцията, ранната диагностика, скрининга, лечението и подобряване на качеството на живот на болните. В различни включвания на лекари от ЕК беше препоръчано да се приотизира превенцията срещу рак, ранен скрининг, тютюнопушенето - да се намали, както снабдяването, така и търсенето, както и ваксинация на 90% от момичетата под 16 г. срещу рак на шийката на матката. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK