Министър Бозуков в с. Хърсово: С 20 % по-висок добив от грозде очакваме тази година

Снимка: МЗХГ

Той заедно с Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“

С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той заедно с вицепрезидента на България Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“, която се намира в землището на с. Хърсово, община Сандански.

„145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино“, съобщи земеделският министър. По прогнози гроздовата реколта ще бъде с добри захарни и качествени показатели. В допълнение проф. Бозуков посочи, че българското вино е конкурентно и трябва да се използват всички възможности за неговата реализация на външния пазар.

Аграрният министър съобщи още, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез Ковидмерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да продължават да спазват качеството, за да отговарят на очакванията на европейските потребители.

„Стъпка по стъпка ще удвоим пазарите, такива каквито сме ги имали. Имаме сериозна продукция, остава още малко помощ от страна на държавата, за да можем да тръгнем по тези пазари”, добави вицепрезидентът Йотова, като изтъкна и необходимостта от по-сериозна и широка рекламна кампания на българското производство.

По време на посещението си министър Бозуков проведе среща с представители на бранша, на която коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.

В откриването на кампанията за гроздобер участваха още областният управител на Благоевград Николай Шушков, ресорният аграрен заместник-министър Явор Гечев, председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, кметският наместник на село Хърсово Розалина Борисова и други.

Символични домакини на събитието бяха семейство Зикатанови, собственици на вила „Мелник“, които представиха на гостите производствените зали, лабораторията, в която изследват виното си и суровините, както и избата, в която съхраняват продукцията си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK