Липсата на редовно правителство спъва санирането в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Санирането ще продължи, но ще има самоучастие

Липсата на редовно правителство спъва общинските дела в Благоевград и не само.

Планът за възстановяване и устойчивост, който очаква одобрението от редовния парламент, а след това и от Брюксел касае пряко санирането на жилищни сгради в града, първенец по саниране.

Санирането ще продължи, но ще има самоучастие. Общината няма да избира фирмата изпълнител, а самите собственици ще правят това, тъй като те плащат. Идеята обаче е санирането да бъде много по-качествено.

Това заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов по повод журналистически въпрос дали санирането в града ще продължи, тъй като и в момента в Общината „чакат“ подадени заявления за извършване на реновация на жилищни сгради.

Пречка обаче за да „потегли“ една община, несамо Благоевградската, е именно казусът с политическата криза в страната.

Припомняме, че на 24 август служебното правителство обяви, че ще внесе Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Ако няма редовно правителство и ако служебното правителство трябва да изкара почти до края на годината, ако изборите са ноември, тогава би било безотговорно този план да не бъде внесен в Брюксел", коментира пред журналисти служебният министър по финансите Асен Василев.

По мярката "Местно развитие" в Плана са заложени 2,4 процента от ресурсите, които се предлагат за Програма за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, вкл. и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 еквивалент жители.

Кметът на Благоевград апелира обаче местните фирми да участват в Плана за интегрирано развитие на община Благоевград.

Гергана Муртова – оглавяваща дирекцията за икономическо развитие към общината, обясни, че има възможност фирмите за заявяват проекти, които да се включат към Плана, но затова е нужно да отговорят на определени критерии. Залага се основно на зеленото производство, енергийния капацитет на общината.

„Важно е самият проект да отговаря на целите за развитие на Общината. Ние сме готови да окажем логистична помощ“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„Планът дава възможност на финансиране на фирмите, но не гарантира на 100% такова“, подчерта кметът Стоянов.

Той допълни, че дирекцията за икономическо развитие има за цел да осъществи и заздрави връзката между местните фирми и Общината.

В План за интегрирано градско развитие има възможност за включване на инициативи, бизнес-проекти, които отговарят на конкретни условия. Информация за тях може да бъде получена от служители в Общинска администрация към Дирекция „Икономическо развитие“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK