Песен за Семково представиха за първи път в читалището в Белица

Снимки: НЧ "Георги Тодоров-1885" - Белица

Беличани се почувстваха истински щастливи и горди, когато за първи път чуха една прекрасна песен, създадена с много любов за магнетичното привличане на перлата на южна Рила, планинският курорт „Семково”, разположен величествено в землището на община Белица. 

В творческия екип на песента за Семково е известният композитор Димитър Янев, който за голямо съжаление вече не е между живите, но остави за всички голямото си творчество. Неслучайно Димитър Янев получи признанието на хората, като го наричат „Градевския Моцарт“ и „Пиринския Орфей“. 

В екипа е и Валери Димчев - български музикант и композитор. Роден е в Благоевград. Голямата му любов е тамбурата. Композитор, режисьор на музикални филми, аранжор, Валери Димчев е известен преди всичко като виртуоз на тамбура и китарата. 

Актьорът и бивш директор на ДТ "Никола Вапцаров" в Благоевград - Николай Кимчев, е любимец на публиката не само в Благоевград, но и в цяла България.

Познат е от десетките си роли в театъра, участвал е в някои от незабравимите български филми, водил е стотици спектакли, концерти и мероприятия, а отскоро радва хората и като певец на авторски македонски песни, между които са „Македонийо”, "Пролет моя", "Айде брала мома", "Песен за Васил и Сава Кокарешкови", "Песен за Семково" и много други, обработени и създадени от Димитър Янев и Валери Димчев с активното участие на Продуцентско – издателска къща ВВД „Руйчев” - Владимир Руйчев и ТВ „Родина” - Жорж Гатев. 

Виновници за излизане на бял свят на песента за Семково са родолюбивите беличани Димитър Шаламанов, Стефан Сачков,Георги Сачков, Никлай Мраценков, Иван Тричков, Георги Бельов, Георги Георгиев-Гецата. 

Събитието бе уважено от кмета на община Белица Радослав Ревански, заместниците му Сабит Гагъм и Красимира Мавродиева, и Крум Попов – ст. експерт „Хуманитарни дейности" в общината. 

Въодушевени и впечатлени от изпълнението на Николай Кимчев, от прекрасния текст и музика, беличани благодариха на творческия екип и поведени от кмета на Белица, заиграха кръшно българско хоро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK