„Сурва“ прогони злото в Пернишко /СНИМКИ/

Снимки: Община Перник

Чанове огласяха села и квартали

Чановете и хлопките на сурвакарите огласиха пернишкото село Драгичево. В сурвакарската група, в която участват много деца и младежи и тази година имаше много настроение. Огънят на празника бе запален от кмета на населеното място Виктор Викторов, а сурвакарите пожелаха на всичко здраве и успехи.

Огънят на Сурва бе запален и в село Расник, където гостуваха сурвакарите от с. Велковци и бабугерите от с. Брежани. За здраве и берекет бяха наричанията на сурвакарите, чиито звънци огласиха селото. Гости на празника бяха и зам. - кметовете на Община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев.

Край огъня в квартал "Бела вода" отново играха беловодските мечкари. Маските тук са особени, зооморфни, с много лица. Направени са така, че всяко страшно лице отваря устата си и показва големите си зъби. Затова ги наричат „зевала“. Най-обичаната маска е с 12 лица, местните са я нарекли "змей" .

Пъстър бе празникът и в село Зидарци, където сурвакарите донесоха много настроение. Жители на селото разказваха как в миналото в селото всеки сурвашкар е посещавал дома на момата, която е искал да вземе за жена. Той е гледал къщата й, дали е чиста и как е подредена. Сурвашкарите са влизали не само в двора, но и в къщата, където в някоя по-голям одая са правели ритуала „венчавка“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK