Пренасят книги с дрон за 24 май в Перник

Снимка: Община Перник

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки

Първото по рода си у нас пренасяне на книги с дрон ще се проведе на 24 май в Перник. Организатори на инициативата, посветена на празника на българската просвета и култура, са Асоциация “Обединено дрон общество” в партньорство с Университета по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ и Община Перник. Дронът с книги на борда ще излети от Регионална библиотека “Светослав Минков” и ще завърши своя полет на централния градски площад. Безпилотният летателен апарат ще пренесе едно хартиено издание и две книги в електронен формат.

За участие в кампанията са избрани книгата „Вашите криле“ на българския авиатор Асен Йорданов, оказал огромно влияние върху развитието на авиацията в световен мащаб, Студията „COVID-19 и „ВИЗИЯ 2030“ – за бъдещето на европейските университети“ с автори проф. д.ик.н. Стоян Денчев и доц. д-р Диана Стоянова, както и "Кракра Пернишки в битка за България" от Димитър Овчаров.

В празника ще участват кметът на Община Перник Станислав Владимиров, проф. д-р Тереза Тренчева, зам.-ректор на УниБИТ, преподаватели и студенти от УниБИТ, специалисти от Асоциация “Обединено дрон общество”, както и представители на пернишката общественост. Организаторите отправят покана и към всички любители на книгите и дроновете да отбележим заедно празника на буквите. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, както и изисквания на българската въздухоплавателна администрация.

“Още от създаването си до днес Университетът по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ винаги си е поставял за цел да запази жива връзката между традициите на книжната култура и иновациите от бъдещето. Този проект напълно съответства на нашите ценности и това го прави много повече от една празнична демонстрация. Той показва потенциала на доставките чрез летящи дронове – една бърза, удобна и същевременно забавна услуга, която тепърва ще се налага в обществото ни, създавайки нови възможности за развитие на млади учени, IT специалисти и пилоти”, казва проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че за него и екипът му е вълнуващо, че градът е избран за домакин на тази инициатива, която се провежда на светлия празник на българската просвета и култура и показва технологичния напредък, който може да бъде изключително полезен в бъдеще.

“Радващо е, че с този проект имаме възможността да демонстрираме живата връзка между образованието, хартиените и електронни книги, технологиите, библиотеките, науката и бизнеса. Това е част от дългосрочната политика на нашата организация да популяризира различни нови приложения на дроновете. Използването им за споделяне на знание е един символичен начин да покажем тяхното ключово значение за развитието на информационното общество” - споделя Антон Пулийски, председател на Асоциация “Обединено Дрон Общество”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK