Решено на трети ден: Три месеца по 120 лв. и преизчисляване на пенсиите от 25 декември

Снимка: Infomreja.bg

След над три часа свади днес депутатите приеха промените в приходната и разходната част в бюджета

Пенсионерите ще получат надбавка към пенсиите си за трите последни месеца на годината - октомври, ноември и декември - в размер на 120 лв., а преизчисляване на пенсиите ще е от 25 декември, включително и увеличение на минималната пенсия на 370 лв.

След над три часа свади днес депутатите приеха промените в приходната и разходната част в бюджета и необходимите корекции за сроковете на вече приетите параграфи, с което приключиха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване на второ четене.

Първото предложение е на ДПС, второто е направено от служебния кабинет и променено само по дата от бюджетната комисия. Бе отхвърлено предложението на ГЕРБ добавката да бъде 100 лв. Това решиха депутатите след повече от три часа спор в парламента днес, като темата как точно да се гласува, бе подложена на дебат и вчера и предишния ден. Т.е. три дни поред депутатите останаха в процедура на актуализация на първия малък бюджет - този на ДОО.

За преизчисляване на пенсиите от 25 декември гласуваха 126 депутати, 44 се въздържаха, против нямаше. За 120 лв. добавка гласуваха 130, против бяха 31, въздържаха се 7. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването за пенсиите.

За изказване на отрицателен вот излезе Филип Попов от БСП, който поясни, че два дни се опитват на българските пенсионери да не се даде каквото се чака - от 1 октомври, а сега е отложено от 25-ти декември. "Опитвате са да се изсулите като мокра връв, за да не актуализирате пенсиите на гражданите. Имаме ясна позиция, че българските пенсионери заслужават тази актуализация, те не живеят достойно, имат нужда от актуализация на пенсиите и от допълнителни 120 лв.", каза той. Това, което направихте, е като в приказката "тати ще ти купи колело, ама друг път". Отново излъгахте пенсионерите, добави той.

В дебата се включи и министърът на финансите Асен Василев, който изкара на трибуната "документ с дата 22 юни". Поясни, че Министерство на финансите е обсъдило онлайн с широк кръг експерти предложения документ, с финансови експерти на партия ГЕРБ след изборите и след конституиране на парламента. Първото нещо като министър на финансите, което направих, е да кажа да се излъчат финансови експерти. Всички, с изключение на ДПС, излъчиха такива експерти, ние проведохме точно този разговор - за средства за всички сектори, поясни той.

В гласуваната актуализация на бюджета на ДОО е отразено и предложението на БСП от 1 октомври 2021 г. обезщетението за майчинство за втората година да стане 650 лв., както и преизчислението на пенсиите с индекс 1.35, увеличението на тавана на максималната пенсия, както и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., които влизат в сила от 25 декември 2021 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK