С 400 лв. се вдигат най-ниските заплати в НОИ

Снимка: Infomreja.bg

За най-ниските заплати ще бъде постигнат минимум от 1600 лв. месечно

Срещата с ръководството на Националния осигурителен институт (НОИ) премина удовлетворяващо и за двете страни. Беше ни предложен вариант, с който с най-висока сума ще бъдат вдигнати най-ниските заплати в НОИ, което беше едно от ключовите искания на служителите и работниците, защото масово заплатите там бяха доста ниски.

Това председателят на Синдиката на административните към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова, цитирана от БГНЕС, след среща днес между ръководството на НОИ и синдикатите за обсъждане на увеличение на възнагражденията на служителите в института.

Към бюджета на ДОО за 2023 година са отпуснати допълнително около 7 830 000 лв. за повишаване на заплатите в Националния осигурителен институт от 1 август. От синдикатите настояха за справедлив механизъм за разпределение на средствата. По думите на Атанасова след срещата те са удовлетворени от постигнатите договорености.

"Механизмът ще бъде комбиниран - процент и твърда сума, като по този начин за най-ниските заплати ще бъде постигнат минимум от 1600 лв. месечно. Това са около 46% всички работници и служители от НОИ, които към момента получаваха възнаграждение от 1100-1200 лв. Те ще имат ръст от около 400 лв., което в проценти е над 30%, а за някои - и над 40%", обясни тя.

Увеличението влиза в сила със задна дата - от 1 август тази година. "Реално то ще се случи през септември, но бъде изчислено със задна дата - от 1 август така, както е разписано в Закона за бюджета", уточни Кремена Атанасова.

Тя посочи, че за повишението на заплатите в НОИ са необходими 7 830 000 лева. "В тези средства е предвиден и резерв за майчинство или за хора, които отсъстват поради други причини. Техните заплати също ще бъдат актуализирани след завръщането им", отбеляза Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK