Любчо Георгиевски: В РСМ има процес на сърбизация, а не на българизация

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той подчерта ролята на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Македонската академия на науките (МАНУ) в този процес

В интервю за предаването "Трилинг" по ТВ 24, бившият премиер на Северна Македония и бивш председател на ВМРО-ДПМНЕ, сега лидер на ВМРО-НП, Любчо Георгиевски, каза, че в Северна Македония няма процес на българизация в страната, а по-скоро на сърбизация. Георгиевски предизвика всички, които се чувстват заплашени от българизация, да покажат конкретни примери за такова явление.

Той подчерта, че през 90-те години е имало негативно отношение в страната към националности като словенците, хърватите и косоварите, като в същото време е доминирало позитивно отношение към Сърбия. Причината за това, според него, е съществуването на Югославия, която е давала "форма" на тези отношения.

Георгиевски отбелязва, че македонската държава преживява процес на сърбизация и подчерта ролята на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Македонската академия на науките (МАНУ) в този процес.

Бившият премиер сподели също, че неодобрението от страна на България на преговорните рамки на Северна Македония преди тази от 2022 г., известно в страната като "ветото", е спомогнало за интензифицирането на този процес на сърбизация.

"Това, че България постави вето не означава, че ние трябва да станем клон на сръбската политика. Погледнете политически - ние се въодушевяваме на всяка постъпка на Вучич. Сърбите се смеят на някои негови действия, от които ние се въодушевяваме. Първата реакция на сандвича, който ядеше Вучич тук (в Северна Македония) беше общо въодушевление. После схванахме, че в Сърбия го иронизират за това. В Сърбия с месеци се правят демонстрации да забранят телевизия "Пинк" и още една сръбска телевизия, с които ние нямаме никакъв проблем", обърна внимание Георгиевски.

Северна Македония възстановява сръбски паметници, събаряни през 1941 г. от българите. Това сподели бившият премиер на страната,като даде пример с паметниците в Куманово, Щип и околностите на Охрид.

Той беше критичен към сегашната ситуация, в която сръбската история се поставя на преден план, докато македонската история е игнорирана или преосмисляна. "Трагикомедията във всичко това е, че на нас не ни пречи, когато сърбите наричат нашите исторически личности българи", заяви Георгиевски.

Георгиевски отбеляза и че "българският и македонският народ имат обща история", но процесът на отделяне на македонската нация не може да се свърже с 1944 г., той продължава поне 130-140 години, започва с езиковия сепаратизъм, след това идва политическият и националният сепаратизъм".. Той призна, че българите имат своя дял от вината за сегашното положение, но подчерта и важността на признаването на "общите неща" между двете страни.

В контекста на евроинтеграционния процес, Георгиевски изрази своя песимизъм за приемане на предложените промени в конституцията на Северна Македония. Тези промени, които включват признаването на българите в основния закон на страната, са ключови за продължаването на преговорите с Европейския съюз. Ако не бъдат приети, евроинтеграционният процес може да бъде спрян, както предупредиха няколко европейски държавници.

"Нищо от нашия суверенитет и нашата идентичност не се губи, това е потвърждение за нея", завърши Георгиевски, като изрази опасенията си, че държавата ще загуби още една година в процеса на интеграция. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ