РОСЕН, КОЙТО РАБОТИ ЗА ХОРАТА

„Благоевград запада, задушаван от лошо управление. Това трябва да се промени!“

В благоевградската листа на най-бързо печелещата поддръжници политическа сила – Патриотичната коалиция, откривам познато име – Росен Георгиев, областен координатор на НФСБ, който за осемте си години кметуване направи за село Дъбрава повече от всички останали кметове взети заедно. Като единствен представител на своята партия в листата на коалицията сега той има неочакван голям шанс, защото естественият избор на привържениците на НФСБ в областта е да насочат преференциите си само към него и да го изведат на челна позиция. Казвам му го и той се засмива.

– Въпросът не е да те изберат, а да избистриш в главата си какво и в какъв ред да направиш, за да подпомогнеш развитието на града и селата наоколо. Само така хората ще разберат, че имат наистина свой представител в парламента. Поредицата кметове далавераджии смъкнаха доходите им на най-ниските нива в страната. Благоевград запада, задушаван от лошо управление. Това трябва да се промени, като се работи едновременно в няколко посоки, ориентирани към подобряване на перспективите на отделния човек, града и бизнеса.

– Кои са те?

– Благодарение на работата ми като кмет на село Дъбрава и председател на „Асоциация за европейско развитие на българското село“ сега зная на пръсти от какво се нуждаят жителите на малките населени места, а и кметовете на кметства. Решил съм стотици различни проблеми – както на селото, така и на отделни хора. Преборих се с големите монополи ВиК и ЧЕЗ, за да има в селото вода и ток, и постигнах такова сътрудничество с МВР, че битовата престъпност намаля и хората започнаха да живеят по-спокойно. Зная добре и какви са проблемите на градския човек и особено на младите хора – невъзможността да се реализират в добре платените високотехнологични сектори, да не говорим за цялостното намаляване на работните места в града поради лошото му администриране .

Ето защо искам да утвърдим Благоевград като образователна и културна столица на Югозапада, да го превърнем във високотехнологичен и зелен град, какъвто е станал румънският Клуж-Напока. А това означава, че ще работя за включването му към мрежата на стартъп градовете. Това ще го направи привлекателен за десетки стартиращи компании, особено от IT сектора, и много бързо ще повиши заплатите не само в тези компании, а и в целия град.

Но за ускорено и стабилно развитие е необходимо още нещо – да се подпомогне в максимална степен малкият и средният бизнес. Личната ми кауза, а и кауза на НФСБ, е да се направят законодателни промени, които да намалят данъчната тежест за фирмите. Една очевидна конкретна стъпка ще бъде да увеличим двойно прага на облагаемия оборот – от 50 000 на 100 000 лева, за да могат предприемачите да си поемат глътка въздух и да заработят с удвоени сили след края на пандемията.

А това върви ръка за ръка със засилване на местното самоуправление и реалната децентрализация на общините. Пандемията показа, че трябва да въведем електронното управление изцяло и колкото е възможно по-скоро. Така не само ще намалим данъчната тежест на всички хора, но и ще подобрим качеството и бързината на административните услуги, ще преустановим порочната практика на подкупите и изнудването на хората.

– Звучи чудесно, но доколко е осъществимо?

– Мога с гордост да припомня за способността на НФСБ да решава трудни и важни въпроси, които засягат както отделния човек, така и цялото общество. Всички знаете как защитихме в парламента интересите на дребните търговци на горива и малките бензиностанции, на собствениците на малки казани за ракия. НФСБ подкрепи развитието на зимния туризъм и изграждането на втори лифт над Банско. Пряко свързани с НФСБ са законодателният контрол над шума в курортните комплекси и победата в битката с хазарта. Аз ще подкрепя битката с картелите, престъпността и наркомафията.

В предизборната ни платформа са залегнали идеи, които ще подобрят положението на отделния човек: да се повиши минималната пенсия на 500 лева и да се индексират справедливо останалите пенсии; да се осигурят безплатни лекарства за пенсионерите над 65-годишна възраст и на учениците до 18 години; да се намалят цените на горивата – нещо, което засяга всеки шофьор. Мога да гарантирам, че аз лично ще работя неуморно за това.

– А ще приложите ли нещо от опита си с организирането на „The Brava Balkan Fest“, който е единствения музикален фестивал в новата история на Благоевград, провеждан шест поредни пъти?

– Благодаря Ви за този въпрос. Грехота е, че при наличието на толкова оригинални творци и при непосредствената близост до такава ключова транспортна артерия като магистралата между София и Солун културната програма в Благоевград се свежда до някой-друг концерт без никаква устойчивост. А културата е, която привлича туристите и дава живец на града. Убеден съм, че с избора на новото Народно събрание и последващия избор на нов, кадърен кмет културният живот в Благоевград може да разцъфне. Групата от мои неофициални съветници е подготвила няколко идеи, които, надявам се, скоро ще бъдат приведени в действие.

Интервюто взе КЪНЧО КОЖУХАРОВ

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK