Премиер и вицепремиер си сменят местата в Република Ирландия

Снимка: БГНЕС

Тази рокада във властта е първата по рода си за политическата система на Република Ирландия

Република Ирландия ще има нов премиер след рокада в управлението по силата на споразумение между двете основни партии в страната. Премиерът Михол Мартин и вицепремиерът Лео Варадкар ще разменят ролите си, пише БНР.

Сделката за управляваща коалиция бе постигната през юни 2020 година и тя събра заедно партиите „Фине Гейл“ на Лео Варадкар, „Фиана Файл“ на Мартин Михол и Зелената партия в рамките на исторически компромис.

Тази рокада във властта е първата по рода си за политическата система на Република Ирландия и е между двете партии, които доминират ирландската политика като непримирими врагове вече почти цял век.

В споразумението преди повече от две години бе изрично посочено, че рокадата трябва да стане на 15 декември тази година, но това бе променено, за да може Михол Мартин да участва в последната среща на високо равнище на ЕС в Брюксел.

Михол Мартин ще подаде оставка, с което автоматично се разформирова и правителството.

Парламентът в Дъблин след това ще гласува формално за назначаването на новия премиер в лицето на Лео Варадкар. Ще последва и избор на нов кабинет.

За Лео Варадкар това не е нова роля. Той бе премиер и министър на отбраната на Ирландия от 2017 до 2020 година. В международен план на него се гледа като на символ на нова и доста променена Ирландия. Той е гей от индийски произход.

Варадкар за втори път ще има възможност да участва като премиер в решаването на проблемите около Протокола за Северна Ирландия. Съпротивата на юнионистите в провинцията блокират функционирането на правителство в Белфаст. Очакванията са, че когато Лео Варадкар се срещне с британския премиер Риши Сунак – друг политик с индийски корени, техен основен приоритет ще бъде преодоляване на различията по Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговските отношения след Брекзит.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK