МИНАВАНЕ ОТ ЛЕВОВЕ В ЕВРО: Цените по рафтовете и на касовата бележка - в двете валути

Снимка: Infomreja.bg

Ще можем да обменим парите, които имаме, в банки и пощенски клонове безплатно, заяви Атанас Пеканов

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро. Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Здравей, България”.

Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 г.

„Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите ще идват в евро,  пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли”, заяви Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове.

„В по-малките населени места не навсякъде има банки и това е много важно”, обясни Пеканов.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, които злоупотребяват с курса”, обясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

По отношение на кредитите, министър Пеканов обясни, че месечните вноски ще започнат да падат.

„Ако общите лихвени условия в страната се намалят, а те ще се намалят, и гражданите имат възможност за предоговаряне, или имат променлива лихва, те ще спечелят от това. Вместо да се рефинансира или финансира, кредитът им на 10%, ще е на 8% или 7% или 5%”, обясни Пеканов. „Всички договори трябва да се обновят, без да бъдат ощетени потребителите”.

„Най-голямото опасение и институциите трябва да работят за това, е да се спре спекулацията”, допълни вицепремиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK