С празнично шествие Кюстендил отбеляза 24 май

Снимки: Infomreja.bg

"24 май е не просто ден. Той е минало, настояще и бъдеще", обяви началникът на РУО - Кюстендил, Мая Стойчева

С празнично шествие Кюстендил отбеляза 24 май - Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В тържествата се включиха представители на детските градини и училищата, на читалищата и културните институти – театър, музей, библиотека и галерия.

„Неповторима дата, незабравим ден отново изпълва площадите и улиците. Почитаме делото на равноапостолите Кирил и Методий. Уважаеми учители, педагози, просветни и културни дейци, приемете преклонението на всеки един от нас, затова че станахте достойни и всеотдайни следовници, продължители на тази свята мисия.

Да отгледате и да възпитате децата на България и елита на просветена България и с това спечелихте уважението не само на всеки един от нас, а и на целия свят. Така ще бъде, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, знания, човечност. Скъпи млади и малки приятели, няма по-подходящ ден и седмица от това да изразим обичта си към вас, защото вие не сте просто цветята на България, вие сте нашите сърца.

Семейното огнище, училищният дом и културните институти ще дадат сила на вас, за да полетите в необятните красоти на свободата. И не забравяйте там където са трите б – Бог, Буквите, България, винаги е равно на любов“, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов в словото си на централния площад „Велбъжд“.

На празника присъстваха представители на Община Кюстендил, областният управител Александър Пандурски, председателят на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов, Мая Стойчева – началник на РУО – Кюстендил, народни представители и общински съветници, директори на културни институти и просветни дейци.

По време на церемонията на централния площад „Велбъжд“ заслужили преподаватели получиха наградата "Неофит Рилски“, присъдена от Министерство на образованието и науката.

„24 май е не просто ден. Той е минало, настояще и бъдеще. На този ден ние прославяме делото на Светите братя Кирил и Методий – нашите първоучители, дали ни най-ценното, българската азбука. Уважаеми учители, бъдете здрави, силни и вдъхновени, за да продължите великото дело, завещано от предците ни.

Да образоваме нашите деца, да обичаме и пазим българския език. Скъпи деца и ученици, бъдете упорити, учене неуморно, за да покорите нови върхове в науката и знанието, уважавайте учителите и се вслушвайте в техните думи“, обяви и началникът на РУО – Кюстендил, Мая Стойчева.

Наградените учители от Министерство на образованието и науката са Диана Боева от ПГИМ „Йордан Захариев“ – Кюстендил, Жасмина Мицова от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Силвия Георгиева от ПМГ – Кюстендил и Искра Владимирова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK