Манолова внася в МВР сигнали за незаконно подслушване, заплаха за убийство към кмет и купуване на гласове

Снимка: Изправи се.БГ

В момента има две преписки за прилагане на СРС-та върху активисти на „Изправи се.БГ“

Предоставяме на вътрешния министър Бойко Рашков документите, с които разполагаме и от които става ясно, че активисти на „Изправи се.БГ“ са подслушвани незаконно в продължение на месеци. Внасяме и сигнали за купуване на гласове в София област, заплаха за убийство към кметицата на село Славовица, която е от „Изправи се.БГ“ и упражнен натиск от областен управител кой да спечели обществена поръчка. Внасяме сигнали и за корупционни схеми в дърводобива и енергетиката.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова пред медиите днес преди да се срещне с вътрешния министър Бойко Рашков.

В момента има две преписки за прилагане на СРС-та върху активисти на „Изправи се.БГ“. Едната активна преписка е по чл. 95 от Наказателния кодекс за участие в опит за преврат, въоръжено въстание, бунт. Другата активна преписка е по отношение на Настимир Ананиев - председател на партия „Волт“ и активист на „Изправи се.БГ“, посочи Манолова.

По едната преписка е работил отдел „Терор“ към ГДБОП, но нямаме информация в какво процесуално качество е включен Настимир Ананиев в другата преписка. Освен за натиск върху политически опоненти на Борисов, подозираме, че тези СРС-та могат да бъдат използвани за сглобяване и съчиняване на компромати. Това е безобразно и има нужда от сериозни законови промени. В следващия парламент ще предложим анкетна комисия, която да извади цялата истина за използването на СРС, каза още Манолова.

Тя бе категорична, че исканията и разрешенията за използване на СРС-та са незаконни, тъй като не са мотивирани и в тях няма доказателства за държавен преврат, бунт или въоръжено въстание.

Исканията за прилагане на СРС са удължавани неколкократно и периодът, в който хора от „Изправи се.БГ“ са подслушвани, е близо една година, тъй като първите искания са от 17 август 2020 г. Става дума за опит за натиск от страна на властта чрез използване на специалните служби върху мирно протестиращи граждани и по отношение на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в хода на втора предизборна кампания. В предишната кампания активистите на „Изправи се.БГ“ са подслушвани, допълни Манолова и заяви, че ще поиска информация за обявените от Бойко Рашков проверки.

Тя посочи, че входира в МВР и сигнал за заплаха за убийство на кметицата на плевенското село Славовица, която е от „Изправи се.БГ“. Причината е, че е спряла разтоварване на отпадъци в нерегламентирано сметище. Ще настояваме МВР да я защити, каза Манолова.

Носим и сигнал за купуване на гласове в София област в последната кампания. Замесени са представители на МВР на различни позиции, кметове, представители на дърводобивни фирми, каза още тя.  

Манолова внася и сигнал за натиск от областния управител върху управителя на болницата във Враца кой да спечели обществената поръчка за ремонт на родилното отделение. Беше обявена обществена поръчка, сега е прекратена и таванът пада, допълни тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK