РЕВИЗИЯ ИЛИ РЕВАНШИЗЪМ: Какво се случва в държавата?

Снимка: bntnews.bg

Въпреки критиките от опонентите, служебният кабинет продължава с кадровите промени

На 12-ти май служебното правителство на Румен Радев встъпи в длъжност. И въпреки заявките, че то не идва с цел реваншизъм, няколко часа по-късно служебният вътрешен министър Бойко Рашков освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев. Той е основният свидетел по разследване на сделката с покупката на джипове по времето на Пламен Узунов- служебен министър в първия кабинет на Румен Радев. Мотивът за освобождаването на Славчев - навършена пенсионна възраст.

Така започнаха уволненията по върховете на държавата от служебното правителство на Стефан Янев. Два дни по-късно с поста си се раздели и директорът на НАП Галя Димитрова.

„Честно казано аз бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на НАП не бяха предприети по-рано. За периода от 2017 г. до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземания по издадените ревизионни актове.  От малко над 4 млрд. са събрани малко над 2 млрд. лв.”, посочи служебният министър на финансите Асен Василев.

Самата Галя Димитрова остана изненадана от смяната си.

„Считам, че съм добър професионалист и не очаквах, честно казано. Уволнението ми не го приемам по този начин, не го приемам като оценка за моята работа, защото няма мотиви за това. Оценката за моята работа са рекордните приходи в бюджета, въпреки извънредната ситуация, в която бяхме, както и екипът на Агенцията, с който много се гордея”, посочи бившата вече директорка на НАП.

На нейно място застана 42-годишният Румен Спецов. Той беше представен като експерт с над 10-годишен опит в различни отдели на Агенцията. Освен експерт, Спецов е и запален културист, републикански шампион за ветерани.

От системата беше отстранен и шефът на Агенция „Митници” Георги Костов. Поста пое Павел Тонев, който оглавяваше Агенцията в кабинета на Пламен Орешарски. Късно вечерта същия ден беше освободен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който обясни, че за отстраняването си е научил от медиите.  На извънредно заседание служебното правителство смени и областните управители на страната. Рокадите, които извършва служебното правителство, за президента Румен Радев са логични.

„След като се сменя една власт, а областните управители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят. Не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи - нулева толерантност към престъпност и нелояност”, посочи държавният глава.

Поведението на служебното правителство не остави безразличие в досегашните управляващи .

Въпреки критиките от опонентите, кабинетът на Румен Радев продължава с кадровите промени. За времето от встъпването в длъжност направи промени и в Надзорния съвет на НОИ. С променен статус са и шефът на СДВР Георги Хаджиев, както и директорът на „Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков. Под въпрос е и статутът на шефовете на службите за сигурност у нас. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK