Стефан Янев назначи четирима заместник - министри на образованието и науката

Снимка: МОН

Това са Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова

Министър-председателят Стефан Янев назначи четирима заместник - министри на образованието и науката. Това са Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Заместник-министър Мария Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Гайдарова е трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения - през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители.

Мария Гайдарова е представител на България с право на глас в Общото събрание на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA), както и в работна група на международни експерти към Eвропейската федерация за интеркултурно обучение (Expert Network, European Federation for Intercultural Learning - EFIL). Член е на Световния образователен форум (World Education Forum) и на Европейската федерация на работодателите в образованието (EFEE).

Заместник-министър Гайдарова е магистър по математика с профили по математическо осигуряване, информатика и педагогика от СУ ”Св. Климент Охридски”. Има допълнителна квалификация по „Организация и управление, теория и евристични методи“, както и първа професионална квалификационна степен по организация и управление на учебно заведение от същия университет. Притежава диплома по „Изследователски и иновативни методи на работа в образованието, коучинг, лидерство и мениджмънт“ от Университета на Уорчестър във Великобритания.

През 2017 г. Мария Гайдарова е служебен заместник-министър на образованието и науката с ресор средно образование.

Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в Медицински университет (МУ) – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата, а преди това - национален консултант по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика към Министерството на здравеопазването.

Проф. Петрова е създател на преподаването по фармакоикономика в България и Сърбия. Тя е гост-лектор в редица чуждестранни висши учебни заведения – в Института по бизнес управление на университета в Нант, Франция, в Белградския университет, Сърбия, в университетите в Сараево и Баня Лука, Босна и Херцеговина, в университета „Карол Давила“ в Букурещ.

Научните разработки на проф. Генка Петрова са в областта на икономическите аспекти на фармацията, лекарствената политика, фармакоикономиката и здравната икономика. Тя има над 400 публикации в реферирани и индексирани списания. Издала е 15 монографии и учебници, четири от тях – международни. Била е научен ръководител на 16 защитили докторанти.

Участвала е и е ръководила множество национални и международни научни проекти, финансирани по програмите PHARE, TACIS, EAR, ERASMUS+, Horizon 2020, COST.

Проф. Петрова има две висши образования: по фармация от Висшия медицински институт (днес МУ) в София и по икономика и организация на труда от Висшия икономически институт (днес Университет за национално и световно стопанство) в София.

Тя е член на множество международни и национални научни организации. Шест години е била президент за Централна и Източна Европа на Международната организация по фармакоикономика и има награда за изключителен принос към развитието на организацията.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование за всяко дете в България. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co.

Евгения Пеева-Кирова има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

През 2018 г. Евгения Пеева-Кирова е отличена с наградата „Млад мениджър на годината“ на фондация „Еврика“ и е първият ръководител на неправителствена организация - носител на отличието. Избирана е за „Жена на годината“ в категория „Общество“ в класацията на сп. „Грация“, участвала е във финалната селекция на класациите New Europe 100 list на Res Publica, the Visegrad Fund и Financial Times, „30 под 30“ на „Форбс България“ и „40 под 40“ на „Дарик радио“.

Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също така на две авторски свидетелства, един патент и две патентни заявки. Има над 50 участия в научни форуми.

Проф. Косева е била национален представител на България в подкомитет ”Европейски изследователски съвет, дейности по програмата „Мария Склодовска-Кюри”, бъдещи и навлизащи технологии” на програмата за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт 2020”. Ръководила е и е участвала в множество научноизследователски и инфраструктурни проекти, част от които финансирани с европейски средства. Носител е на наградата „Питагор“ на МОН като успешен ръководител на международни проекти.

Проф. Косева е завършила СУ “Св. Климент Охридски” като магистър по органична и аналитична химия. Специализирала е във Вликобритания, Япония и Полша.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK