Йотова: Служебно правителство само като краен вариант

Снимка: БГНЕС

Тя заяви, че симпатизира на "Има такъв народ"

"Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да се случи. Попитахте кой най-много се страхуват от служебен кабинет - очевидно това са представителите на партия ГЕРБ. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни". Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA" вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира последните събития страната и положението на БСП в момента.

Относно думите на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов Йотова заяви, че не е чула новина и не ѝ е ясно защо се е състояла днес. Тя определи пресконференцията му като време за лично обяснение. 

Припомняме, че по-рано днес Борисов заяви, че няма никакви юридически основания той да бъде викан в парламента - оставката на правителството е приета, а той не е и депутат. Викат ме в парламента не защото искат да представя Плана за възстановяване и устойчивост, убеден е Борисов. Те ме викат не за плана, те искат да направят от парламента, уважавам тази институция, Народен съд, заяви Борисов и посочи, че в бързането си да се разправят с него, депутатите са попаднали в нов, но собствен капан, тъй като са гласували прибързано оставката на правителството - това се прави едва след като новото правителство встъпи в длъжност. 

"Спрете с нас да се занимавате, вече Борисов не отговаря за нищо", заяви лидерът на ГЕРБ, говорейки за себе си в трето лице и добави "Хайде да ги видим какво ще направят. Ние тези хора сме ги оставили да работят... тези хора спечелиха, да се оправят. Какво искате от мен - победих и в двата избирателни района." Изборите свършиха, в парламента има управляващо мнозинство, да седнат да си работят, да управляват. "Управлявайте, вече не съм им нужен, да работят, управлявайте..."

Йотова припомни, че Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

"Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят", заяви Йотова. Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече. За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение. "За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности", смята вицепрезидентът. Националният съвет на БСП преди дни обяви, че подкрепя втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова.

Подкрепата за двойката Радев-Йотова е закъсняла. Тази позиция обаче изрази днес пред БНТ Антон Кутев. Тази подкрепа е щяла да даде повече гласове за БСП преди парламентарния вот. Изгубихме избиратели от тази ситуация, изтъкна Кутев. БСП трябва да се откаже от анти говоренето, според него. Кампанията на столетницата на тези избори е била недобре направена, по мнението му.

Йотова заяви, че симпатизира на "Има такъв народ" (ИТН), тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна.  За предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция. "Има такъв народ" залагат като приоритет промени в Изборния кодекс. Българите в чужбина трябва да могат да гласуват по пощата, да има сто процента машинен вот и да няма ограничения за секциите в чужбина. Още днес партията внася промени в Изборния кодекс и в закона за политическите партии, с които субсидията да стане един лев за спечелен глас. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK