"Булгаргаз" е в центъра на този кризисен щаб, свързан с енергетиката като цяло. Кризисният щаб ще включва широк набор от специалисти, дано успее да бъде ефективен. Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки, това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време.".

Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Иван Топчийски ден след като служебният кабинет "Донев" сформира кризисен щаб за справяне на ситуацията с доставките на газ за страната.

Не бих казал, че цената на танкерите с втечнен газ е изгодна, тя е близка до пазарните цени. Компаниите, които продават природен газ, гледат своите интереси.

Приоритет номер едно е наличието на газ, цената е важна, но остава на втори план, каза шефът на "Булгаргаз". 

"Булгаргаз" не е дружество на загуба, отечете 6,5 млн. оперативна печалба. Загубите от последните месеци сумите не са такива, (каквито шефът на КЕВР Иван Иванов каза - б.р.) оперативно седим добре, има проблеми със събираемостта. От "Топлофикация" - София се опитваме да съберем по-голяма част, за да имаме оборотни средства. Извънредни приходи бяха реализирани, няма натрупани загуби от порядъка на 500 млн. лв., каза Топчийски.

Не е финализирана връзката за покупката на газ сега, част от количествата се плащат на договорна цена, част - близо до пазарната. Азерският газ е близка до цена от "Газпром", това са количества от преди.

Европа няма инфраструктура за диверсификация и ще развива следващите години, каза Топчийски.

Той се надява за следващия месец цената на газа за България да е по-ниска, юли беше пика на цените. Тепърва ще има недостиг на газ, с идването на отоплителния сезон, прогнозира шефът на "Булгаргаз".

Офертата (за седемте танкера втечнен газ, осигурени от кабинета "Петков"), е приета под условие, крайната дата за подписване на договора е 19 август. Осигуряването на 3 танкера за 2022 г. би осигурила нужното количество до края на годината, биха покрили цялото количество за бита. В хранилището "Чирен" капацитет има прехвърлен само за октомври, работи се за ноември-декември, обясни той.

Газът в България е микс, приоритетно се дава на топлофикации и газоразпределителни дружества, след това е на свободен пазар. Перспективите са допълнителни танкери, набавяне на тези количества на свободния пазар и малки количества по договора "Газпром", ако те си изпълнят договора. Не сме спирали да водим кореспонденция, чакаме техния писмен отговор, бихме продължили дискусията, но вероятността това да се случи не е много голяма, обясни шефът на "Газпром".

Имаме карга, случва се доставка на втечнен газ с танкери, "Булгаргаз" има опит в това, обясни Топчийски. Ако не се стигне до там, ще има нови търгове, ще се търсят няколко доставчици. Няма как да затворим страницата с тези танкери, да се обърнем към "Газпром". Който не сключи тази сделка, той ще носи отговорността. Гръцки и турски компании поддъжрат контакти за доставка на газ.

Най-реалистичния вариант за дългосрочни договори е втечнен газ, каза шефаът на Булгаргаз. За Азербайджан има лимити, поясни той.

Булгаргаз нагнетява количества по план в Чирен, до началото на отоплителния сезон ще има 80 на сто запълване, смята той. Когато има криза или недостиг всички количества в хранилището в Чирен стават общи. Тази криза ще бъде налична, трябва да намерим начин да я усправляваме. Гарантиране на поне 80% от количествата за отоплителния сезон и изясняване на ситуацията с "Газпром", каза Иван Топчийски.