Директорът на ОУ-Буково, Джемиле Шериф: Училището е място, където нашите сърца се срещат и опознават

Снимки: ОУ-Буково

Слово по случай откриването на новата учебна година

С Л О В О

на директора на ОУ „Иван Вазов“ - с. Буково, Джемиле Шериф, по случай откриване на новата учебна 2022 / 2023 година

Уважаеми родители, уважаеми учители, скъпи ученици

15 септември – първият учебен ден, който предизвиква трепет и вълнение у малки и големи! Ден на ново начало, на вълнуващи срещи с приятели и любимите учители в класните стаи.

Училището е книга, в която всяка нова учебна година разлистваме следващата страница и се надяваме, и намираме, и вярваме, и се стремим, и търсим, и създаваме нови личности, нови лидери, нови хора, защото цялата книга е за знанието , което честваме с началото на поредната учебна година.

В този ден, когато лъчите на слънцето все още ни напомнят за току-що отминалото лято, ние българите с чувство на гордост повеждаме нашите деца към родното училище.

Като директор на това училище за поредна година заставам пред вас в този специален ден. И винаги го правя с любов и с вълнение.

С любов, защото наистина обичам учениците и училището, защото ми е ценно и скъпо както миналото, така и бъдещето на това училище, и с вълнение, защото знам каква отговорност лежи на моите плещи, на плещите на моите колеги и на вашите плещи скъпи родители.

В днешното си обръщение бих искала да акцентирам върху три изключително важни думи – очи, сърце и ум.

Защо очи?

Защото времето в училището е време, в което трябва да се гледа и вижда най-важното. Да се гледа и вижда учебния материал, да се гледат и откриват добрите приятели, да се гледат и виждат бъдещите успехи. Знам, че ако си отваряме очите и виждаме най-важните неща, успехите няма да закъснеят.

Защо сърце?

Защото без любов и сърце всичко губи смисъл. Училището е място, където нашите сърца се срещат и опознават.

Защо ум?

Ние, българите имаме прекрасна поговорка” „Опичай си ума”.

Да си опичаш ума означава да внимаваш какво се случва, да осмисляш случилото се, да предвиждаш какво ще се случи. Да си опичаш ума означава и още винаги да тежиш на мястото си, да желаеш и да мечтаеш да се развиваш. И не на последно място – да си добър човек.

Именно от съчетанието на очи, сърце и ум хората стават човеци, стават личности. А девизът на нашето училище – „Характер и талант” – предполага личности.

На този ден най- развълнувани са онези, които за първи път прекрачват прага на това училище – първокласниците.

Мили първокласници,

Днес Вие прекрачвате за първи път прага на училището - духовното огнище, което ще носите в сърцата си дълги години! Доверете се на Вашите първи учители – верни и всеотдайни спътници, които ще останат незабравими за Вас Те ще Ви водят по неравния път на знанието, които започва от днес.

Това е дългоочакван и вълнуващ ден и за Вас, които ще прелистите първата страничка от огромната книга на знанието. Бъдете търпеливи и упорити, доверете се на Вашите учители и резултатите няма да закъснеят! Нека всеки ден бъде ползотворен, интересен и успешен, нека получените знания и умения да ви отварят нови врати за мечти, интереси и идеи! 

Днес училищното звънче Ви призовава да поемете по новия и интересен път на знанието, опита и мъдростта. Той не е лек, но имате до себе си Вашите учители и родители, които ще Ви бъдат опора и подкрепа.

Обръщам се към вас, скъпи първокласници, не само защото сте най-малките и тази година ще бъдем заедно за първи път, а защото наистина имате нужда от нашата любов и грижи. Гарантирам, че вашите учители са добре подготвени, мотивирани, знаещи и можещи.

Гарантирам и затова, че те обичат децата, че мислят както за вашите първи стъпки в света на познанието, така и за вашето бъдеще.

Знайте, че ви очаква много труд и нови предизвикателства. Затова ви пожелавам много успех и целеустременост!

Скъпи ученици,

Пред Вас е поредната учебна година, която ще Ви изправи пред нови предизвикателства! Преодолявайте ги и те ще Ви донесат много успехи! Не забравяйте,  че, изкачвайки успешно стъпалата на знанието, Вие пишете историята на своето училище! Бъдете здрави и целеустремени, ентусиазирани и вдъхновени.

Уважаеми колеги,

Бъдете все така упорити и неуморни при формирането на знаещи и можещи личности, устремени към бъдещето! Вдъхновявайте и напътствайте с безценни съвети Вашите ученици! Бъдете техните вдъхновяващи водачи по пътя на знанието! Желая Ви здраве и духовни  сили, за да се борите с ежедневните трудности и  да получите заслуженото удовлетворение от добре свършена работа!

Уважаеми родители, помнете, че училището е свят дом, в който се влиза с уважение и респект! Това е дом за знанието, в който вашето отношение, грижа и помощ са съществени , вашият пример е от изключително значение за децата ви. Той е първият урок, които те научават. Не забравяйте да го предадете. Вие сте наши помощници, вие сте нашите най – важни партньори. Пожелавам ви да подкрепяте своите деца в нелекия им път. Вдъхвайте им увереност и ги убеждавайте, че със своя труд и упоритост ще станат знаещи, можещи и успели хора! Бъдете изискващи и търпеливи. Училището разчита на Вашата подкрепа!

Нека силата на знанието ни води напред и нагоре! Нека светлина да озарява пътя, по който вървим и успехите да си множим!

Успешна и ползотворна учебна година!

На добър път!

 

Джемиле Шериф – директор на ОУ „Иван Вазов” - с. Буково

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK