Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков осъдиха Цвета Караянчева (ГЕРБ) за непозволено увреждане. Бившият председател на Народното събрание трябва да плати на тримата от "Отровното трио" по 1000 лв., постанови Софийския градски съд. Това е частичен иск от 10 000 лв., така че когато спечелят окончателно, те ще могат да заведат ново дело за по 10 000 лв., по което вече ще е доказано, че има причинена вреда.

Пред съда Хаджигенов, Бабикян и Минеков казват, че твърденията на Караянчева са откровени неистини, насочени към оклеветяване на организаторите на протеста. Настояват, че са претърпели болки и страдания и са уронени престижът, личното им достойнство и морал. В писмен отговор пред съда Цвета Караянчева посочва, че изказванията й не са обидни, нито клеветнически и че тримата водят световно известен протест срещу властта и затова трябва да имат по-висок праг на търпимост на изказванията. Караянчева твърди още, че оценката и коментарите й били личното й впечатление като гражданин и като председател на Народното събрание за поведението на протестиращите.

В мотивите си съдия Кристиян Трендафилов подчертава, че в настоящия случай не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство. 
 
"Създава се впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата и че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари", пише съдът. Изразите "въоръжен протест" и "хвърчаха бутилки със запалителни смеси" засилват внушението за непочтеност на тримата, за които се създава усещането, че са допринесли за ескалация на напрежението и агресия на протестите, допълва в мотивите си съдът. /news.bg/