Българите в Украйна все още не искат евакуация

Снимка: БГНЕС

Това заяви външният министър Теодора Генчовска от трибуната на Народното събрание

Основните рискове пред България са свързани със сигурността в Черноморския регион. В същото време има рискове от хибридни заплахи, асимитрични заплахи по отношение на граждани, медии, неправителствени организации, възможни са и кибератаки, съобщи /news.bg/.

Това заяви външният министър Теодора Генчовска от трибуната на Народното събрание по време на извънредното заседание на парламента.

Тя изтъкна, че от външното министерство са в непосредствена връзка с цялата българска общност в Украйна, като на този етап сънародниците ни не иска да се евакуират.

Генчовска уточни, че нейните дипломатически усилия не са от вчера или от днес, а са последователни. Действията, които предприема външното министерство, не са само в общите рамки, а Генчовска е провела разговори с държавния секретар на САЩ и със съветника на президента на САЩ по въпросите за сигурността.

По отношение на резултатите от последния съвет по външните работи имало част от информация, която има класифициран характер - най-важно е посланието, че и ЕС, и НАТО говорят в един глас, но САЩ също е в единомислие и съгласие с ЕС и НАТО.

Тя очаква свикване и на извънреден европейски съвет, на който ще се обсъди геополитическия конфликт между НАТО и Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK