Планинските спасители от Дупница стават новодомци, съкращават времето на акциите

Снимки: ПСС - Дупница

Божидар Джокин: Туристите трябва да посещават планината подготвени

Потокът от туристи на Седемте рилски езера все още не е голям, но с пускането на лифта ситуацията ще се промени. Началото на зимния сезон започна, но очакванията на планинските спасители от Дупница са бумът да бъде след Нова година с натрупването на още снежна покрива и подходящи условия за ски.

Именно от този момент ще започнем да даваме и ежедневни дежурства от хижа „Рилски езера“. Надяваме се дотогава да сме оборудвали и така дългоочакваната база за ПСС - Дупница, която е вече построена, но не е оборудвана, съобщи пред ИНФОМРЕЖА планинският спасител от ПСС - Дупница към БЧК, Божидар Джокин. В момента се очаква приемателна комисия, за да се издаде Акт 16 и след това да бъде преотдадена частта, предвидена за ПСС. Оборудването ще бъде със средства от БЧК, но вече и спонсори са проявили интерес да помогнат на планинските спасители.

Все още отрядът на ПСС е в Дупница, когато обаче започне активния ски сезон планинските спасители ще започнат ежедневни дежурства в района на Седемте рилски езера. „Ние сме двама щатни спасители. Ще дежурим от понеделник до петък, а през почивните дни наряди ще дават колегите доброволци. Ако сега се наложи да спасим човек, събираме се от Дупница и тръгваме. Това обаче през годините губеше много време – поне 2-3 часа. Сега с пускането на новата база за нас, това време ще бъде съкратено и няма да се налага да пътуваме от тук. А както знаете времето за спасяването на човешки живот е основният фактор“, обясни Божидар Джокин.

В момента планинските спасители към ПСС – Дупница са 20, но едва двама от тях са щатни. Останалите изцяло на доброволни начела спасяват загубили се туристи в планината. 6-ма са стажантите, които 2-ма от тях са завършили първия цикъл от курсове. Възрастта е доста висока и се нуждаем от подмладяване. Този процес ще продължи през следващите две години. За съжаление обаче има малко желаещи млади хора, които искат да станат планински спасители, отбелязват от ПСС.

От началото на зимния сезон ПСС – Дупница, не е имала спасителни акции, последната е била през месец септември. От началото на годината обаче ангелите от планината са успели да спасят 14 души, като 11 от акциите са били през лятото. За радост през годината не е имало смъртни случаи.

Тепърва обаче планинските спасители очакват туристите да им създадат още повече работа, тъй като въпреки множеството апели от тяхна страна все още липсва култура сред туристите. „Ние даваме препоръки, но за съжаление никой не ги спазва. Многократно сме казвали, че туристите трябва да посещават планината подготвени – да проучат маршрута, по който поемат.

Да видят прогнозата за времето, защото в планината то се променя много бързо, да си разпределят така времето, че последната им дестинация да е в светлата част на деня, да си вземат резервни топли дрехи, задължително е да бъдат и със заредени батерии на телефоните.

От изключителна важност е туристите да си правят планински застраховки“, посъветва още Божидар Джокин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK