Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на икономиката

Снимка: GettyImages

Това прогнозира управляващият директор на МВФ

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

През октомври МВФ обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г. Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза Георгиева.

Същевременно тя посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията. По думите ѝ картината на инфлацията по света е различна. В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ.

Георгиева съобщи още, че от 6 до 10 трилиона долара може да бъдат необходими за борбата с изменението на климата през това десетилетие. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK