Тасков: Предвиждаме коренна промяна в работата между ОбС и общинските дружества

Снимки: Общински съвет - Благоевград

Предстоят конкурси, всички управители на общински дружества са с временен договор

Днес в зала 5 на Община Благоевград се проведе среща на членовете на  Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и жилищна политика /КИИНЖП/към Общински съвет - Благоевград, с управителите на търговските дружества.

Тя бе инициирана с опознавателна цел, като представяне на кратки отчети, включващи брой на персонала, възнагражденията им, дейността на дружествата.

Срещата бе ръководена от Антоанета Богданова, председател на постоянната комисия към ОбС.

Участие в дискусията взеха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев и председателят на местния парламент Радослав Тасков.

От своя страна Тасков благодари на управителите на общинските дружества, че са уважили поканата на Общинския съвет и уточни, че целта на тази среща е да се запознаят със състава на комисията, а и тя да се запознае с тях.

„За този мандат това, което предвиждаме, е коренна промяна в работата и комуникацията между Общински съвет и търговските дружества. Хубаво е всеки един от вас да познава Наредба за реда за учредяване и упражняване правата на община Благоевград в публични предприятия, търговски дружества с общинско участие в капитала, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност предвид на това, че със сигурност документът ви дава права, но и задължения. Всичко в Наредбата ще бъде спазено“, информира той.

Председателят на Общински съвет бе ясен и категоричен, че оттук насетне всички ще забравят това, което е било, и работата занапред ще продължи по различен начин.

„Включително и вчера на заседанието, когато разглеждахме бюджета, се видя, че Общинският съвет не познава добре работата на общинските дружества. Срещата е първа и опознавателна, със сигурност ще се виждаме по-често, а не както досега, на шест месеца“, каза още Тасков.

От своя страна кметът на Община Благоевград, Методи Байкушев, приветства инициативата на Общинския съвет и по-конкретно на комисията за този контрол.

„Смятам, че в общинските дружества е редно да има контрол в основните показатели, дейността на дружествата, разходите. Лично смятам, че ние като администрация и Общински съвет трябва да помислим за промяна на Наредбата за упражняване правата на общината в общинските дружества, така че натрупани проблеми, някои лоши практики да ги установим и в спокоен тон да ги изправим“, категоричен бе кметът Байкушев.

От думите му стана ясно, че това е нещо добро в нашата община – да сме сигурни че дружествата се управляват максимално добре и пестеливо.

„Навсякъде, където може да се реализира сериозен приход, да се възползваме от това, Особено, когато има европейско финансиране. Трябва да изградим капацитет в общинските дружества, да си изпълняват договорите и да реализират печалба, която да идва като приход в Общината, който да използваме за решаването на проблеми и подобряване живота на гражданите. Това ще бъде целта, с изключение на лечебните заведения, които наскоро разбрах, че нямат право да споделят дивидент. Там ще работим за подобряване на условията за пациентите и работещите, защото това е част от нашата социална и здравна функция“, уточни на срещата с управителите на дружествата кметът Байкушев.

Председателят на Общински съвет, Радослав Тасков, информира, че предстои да се проведат конкурси, защото всеки един от управителите е с временен договор. „Силно се надявам, че голяма част от вас ще успеят да получат постоянни договори. Трябва да прекратим практиката с ВрИД“, какза още той.

На финала на срещата председателят на КИИНЖП, Антоанета Богданова, припомни на управителите, че според Наредбата са длъжни да входират тримесечни и годишни отчети, като уточни, че членовете на комисията са готови за диалог и последваща среща при интерес от страна на всеки от управителите.

На опознавателната среща присъстваха управителите: Васил Бачев - ОП „Биострой“, инж. Любомир Харалампиев - „БЛАГОЕВГРАД ИНВЕСТ 2016" ЕООД, Юлиян Иванов - ОБЩИНСКО ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО "ПАЗАРИ” ЕООД, Бойко Пандурски - “ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ - БЛАГОЕВГРАД” ЕООД, Христо Климентов - "АРТ СТЕЙДЖ ЕНД ФЕСТ" ЕООД, Петър Занев - ОФК "ПИРИН", "БЛАГОЕВГРАД ЕКО ТРАНСПОРТ" ЕООД бе представено от Мирослав Кюпов - ексуправител на дружеството и ВрИД Александър Коюмджиев.

Своите проблеми и бъдещи задачи пред здравните заведения представиха управителите: д-р Петър Георгиев - СБАЛПФЗ - Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград, д-р Теодор Велчев - СБАЛО „Св. Мина“, д-р Георги Димитров - Център за психично здраве - Благоевград, и д-р Тони Даскалов – управител на Медицински Център 1 - Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK