КПКОНПИ извършва проверка в Община Луковит

Снимки: КПКОНПИ

Проверката е по информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности

На 13 януари 2022 г. служители на КПКОНПИ - дирекция „Противодействие на корупцията“, започнаха проверка в Община Луковит по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общинската администрация.

Проверяват се обществени поръчки с възложител Община Луковит за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа в периода 2020 – 2021 г.  на обща стойност над 9 млн. лв. Предмет на проверка са данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша публична длъжност в общината.

Проверява се също строителство и фиктивно функциониране на къща за гости в с. Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от Държавен фонд „Земеделие“. Проверка е била извършвана в предходни периоди от страна на ДФЗ. Понастоящем се изискват документи, по данни за това, че дружества, участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки с възложител Община Луковит.

Проверява се и санирането на жилищни сгради на територията на града, както и санирането на Спортна зала в гр. Луковит със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация, изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

Обект на проверката са и продажби на земеделски земи от общинския поземлен фонд, извършени на занижени цени, а купувачите са свързани с лице, заемащо висша публична длъжност.

Резултатите от проверката ще бъдат допълнително съобщени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK