В Шесто ОУ-Кюстендил, отвори врати благотворителна книжарница и СТЕМ център за млади изследователи

Снимка: Infomreja.bg

Средствата от книжарницата са предназначени за деца и възрастни в неравностойно положение

Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - Кюстендил, се представи публично с постиженията на своите ученици, които са резултат на системен, упорит и професионален преподавателски труд.

На събитието присъстваха много официални гости, като началника на РУО Мая Стойчева, кмета на града Петър Паунов, заместник-кмета Виктор Янев, директори на училища, методисти, журналисти и др.

Екипът на училището, под ръководството на директорката Здравка Тасева, възвиси своето учебно заведение, което съвсем заслужено и достойно носи иметона един от първите български книжовници  - Паисий Хилендарски, който като месия понесе изправи до Балкана ръст.

По неговата следовна пътека върви и екипът на училището.

Гостите бяха очаровани от това, което чуха и видяха. Те се запознаха с отворената благотворителна книжарница, където децата бяха подредили щанд със  стари книги, които се продаваха и събираха средства за деца и възрастни в неравностойно положение, за да ги зарадват за идващите коледни празници, като за втора поредна година се включват в инициативата на Фондацията „Плюшено мече”. Там децата от различни домове са изразили своите най-съкровени  желания за коледни подаръци.

Учениците на Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски” изразяваха своите съпричастност, разбиране, добро отношение и радост от извършеното, като директорката Здравка Тасева сподели, че много от заглавията са ги заинтригували и те самите четат и си разменят книгите.

Тази дейност в книжарницата ставаше под наблюдението и напътствието на учителката по английски език Таня Аничкина, която констатираше с какво желание децата се стараят да зарадват децата без родители.

Гостите също си закупиха книги, като измежду тях имаше и много стойностни заглавия, като „Под игото”, „Три рози и една клонка”, „Педагогическа поема от Макаренко”, „Световна класика” ,”Ренесансова Флоренция”,Илиада” от Омир и др.

Беше представен ученикът Борис Божков, спечелил бронзов медал на Световна олимпиада по математика, състезавал се с 25 000 участници от 34 държави от предучилищна възраст до 12 клас, подготвен от учителката си Галина Александрова.

Нагледно децата показаха какво могат, като им се даваше възможност за колективно мислене и решение на поставените им задачи сами да се коригират.

Учениците така развиваха ключови умения за творческо мислене, критичност и анализ на работата в екип, инициативност в общуването, математическа грамотност.

Не липсваха и интересни игри. На децата им беше пояснено върху цветни квадрати да не се изолират, а да проявяват смелост, да се усмихват, ако е необходимо да потърсят помощ, да  работят без страх, да не плачат, да няма гняв, да потърсят подкрепа, да има разбиране и да се зарадват на постигнатия успех, ако са различни, и да бъдат винаги толерантни помежду си.

Във връзка с проекта по СТЕМ центъра за млади изследователи по национална програма на училищната СТЕМ среда на  Шесто ОУ „Св. П. Хилендарски” бяха показани експерименти съвместно с ученици от ПМГ „Емануил Иванов”, интегрирани в името на съвместните успехи.

Кабинетите по практически природни науки и виртуална лаборатория по проекта за млади изследователи вече е самата реалност, и то в една физична среда. Кабинетите са оборудвани с хардуерни устройства и материална иновативна техника.

Като заключение може да се каже, че в това училище се работи с иновативни и модерни методи и средства, отговарящи на съвремието за всестранното развитие на подрастващото поколение. А учителите спокойно могат да се определят като творци, всеотдайни в своето призвание, които могат да вървят с високо вдигната глава.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK