С два самолета си тръгват 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

Снимка: БГНЕС

Общата бройка на напускащите е около 170 души

70-те руски дипломати, служители на посолството и техните семейства, експулсирани от България, ще бъдат превозени с два самолета на Руската федерация. Очаква се машините да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, 3 юли, съобщи БНР.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е около 170 души. 

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от 28 юни 2022 г. на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати и за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха.

На следващия ден в Народното събрание стана ясно, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

След това бившият премиер Бойко Борисов каза, че подкрепя премиера в оставка Кирил Петков за руските дипломати и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Това стана след като руският дипломат си позволи да заплашва страната ни със скъсване на дипломатическите отношения и да поставя ултиматум.

Двата полета са насрочени за 15:00 и 15:30 часа. Самолетите ще летят от София до московското летище "Внуково". За пътуващите са предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Първият от двата самолета кацна на летище София около 13 часа. Минути преди 14 часа кацна и вторият самолет.

"Благодарение на вашето правителство ние заминаваме. Без повече коментари. Без коментари", заявиха двама от руските граждани на влизане в летището, които пристигнаха с автобуси, организирани от посолството. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK