Френските рибари блокират тунела под Ламанша и пристанище Кале

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Те протестират срещу Великобритания, която не им издаде повече лицензи за риболов след Брекзит

Френските рибари планират да блокират тунела под Ламанша и пристанището Кале утре в знак на протест срещу Великобритания, която не им издаде повече лицензи за риболов след Брекзит, предаде "Ройтерс".

Членове на асоциацията на рибарите казаха на онлайн пресконференция днес, че голям брой превозни средства ще бъдат използвани за блокиране на тунела под Ламанша, който се използва за превоз на стоки с жп транспорт между Великобритания и Франция.

Лондон и Париж са в спор за броя на лицензите, които Великобритания е предоставила на френските лодки да им позволи да ловят риба в британски води, след като Великобритания напусна Европейския съюз.

Франция - и нейните рибари - твърдят, че е трябвало да бъдат разпределени много повече лицензи и че търпението се изчерпва. Великобритания от своя страна твърди, че спазва договореностите след Брекзит.

"Това е нашата демонстрация на качеството и способността на професионалните рибари да се мобилизират в отговор на провокативното, презрително и унизително отношение на Обединеното кралство към тях", коментира Жерар Ромити, председател на Националния комитет по морски риболов.

Френските рибари по-рано взеха нещата в свои ръце. През април те блокираха камиони, превозващи риба от британски води до центрове за обработка във Франция.

През май британският флот изпрати две патрулни лодки, когато френски лодки блокираха пристанището Сейнт Хелиер в Джърси.

"Разочаровани сме от заплахите за протестна активност", каза говорителят на премиера Борис Джонсън в четвъртък. "Очевидно ще бъде въпрос на французите да гарантират, че няма незаконни действия и че търговията няма да бъде засегната, но ние продължаваме да следим отблизо ситуацията."

Франция и Великобритания също се критикуваха взаимно за смъртта на 27 мигранти, които се удавиха, когато се опитаха да пресекат Ламанша с надуваема лодка в сряда. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK