Весела Лечева подкрепи позицията на МОК за руските спортисти

Снимка: БГНЕС

Смисълът на олимпийското движение е да обединява, а не да разделя, каза тя

Бившият министър на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че подкрепя усилията на Международния олимпийски комитет (МОК) и президента му Томас Бах да следват политически неутралитет и да опазва автономията на спорта. От месеци МОК подкрепя и препоръча връщането на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания като неутрални, а Бах направи редица изказвания в посока допускането им на олимпийските игри в Париж въпреки санкциите заради войната в Украйна.

Лечева взе участие в първото си заседание на комисията по "Обществени въпроси и корпоративни комуникации" на МОК. Петкратната световна шампионка по стрелба беше избрана за член на комисията през септември. Тя благодари на Бах за оказаното й доверие и потвърди, че ще работи за утвърждаване на авторитета на организацията. Тя заяви, че определя като един от най-сериозните репутационни рискове пред организацията - възможността да бъде въвлечена като инструмент в политическите и военните конфликти.

"Смисълът на олимпийското движение е да обединява, а не да разделя. Тези наши изконни ценности трябва да бъдат в основата на нашата позиция, която да отстояваме въпреки политическия натиск. Ние не можем да страним от политическите процеси, но не бива да участваме в тях. Задачата ни е да мислим основно за спортистите и да правим възможното, за да могат те да се изявят на най-големия спортен форум. Казвам го много убедено, защото лично съм го преживяла", каза Лечева.

Тя припомни, че заради бойкота на държавите от Източния блок не участва на олимпийските игри през 1984. Бойкотът беше в отговор на този на САЩ на игрите в Москва през 1980.

"В периода 1983-1984 бях в много добра форма и имах всички шансове да спечеля титла от Лос Анжелис 1984. По политически причини комунистическите лидери на държавите от тогавашния Източен блок решиха да бойкотират игрите. Това ме лиши от моята олимпийска мечта. Бях гневна, защото четири години от моя труд бяха зачеркнати. След това бяха необходими много усилия, за да се върна отново мотивирана на стрелбището и да спечеля медали от следващите олимпийски игри в Сеул и Барселона. Но никога няма да забравя как аз и останалите спортисти се чувствахме през 1984 година. Призивът ми е - дано никога с наше решение не допуснем спортист да бъде в същото положение, както бяхме всички тогава", разказа тя.

МОК все още не е взел решение за участието на руснаци в Париж, а наскоро изключи Руския олимпийски комитет от олимпийското движение заради това, че е приел организации от незаконно анексираните области в Украйна.

Лечева предложи да бъде създадена програма "Олимпийци без граници", в която медалисти от различни страни да участват активно в благотворителни дейности, да са ролеви модели в зони на конфликти и бедствия.

"Тези хора, които са модел за подражание по цял свят, могат да дадат необходимата вяра и надежда, а също така да фокусират вниманието върху проблеми, които влизат в новините, но не и в сърцата и мислите на хората", каза Лечева. /dnevnik.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK