Президентът благодари на всички български огнеборци за денонощната битка

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава изразява съпричастност към пострадалите семейства, чието имущество е увредено

Президентът Румен Радев изказа своята благодарност за всеотдайните усилия на всички огнеборци за овладяването на пожарите на територията на страната. В телефонни разговори, проведени днес, с главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", държавният глава се информира за усложнената оперативна обстановка. 

„Пожарникарите показаха екипност и професионализъм в този труден за много българи момент“, заяви по време на разговора президентът Радев. Той изказа изключителна признателност и към работата на местните власти, военните формирования и доброволците, които се включват в потушаването на огнените стихии. „Благодарности заслужават всички, които оказват своевременна помощ за справяне с извънредната ситуация“, заяви Румен Радев.

Държавният глава изразява съпричастност към пострадалите семейства, чието имущество е увредено. Президентът Радев очаква правителството в координация с местните власти да набележат мерки за преодоляване на щетите и подпомагане на засегнатите.

Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния натиск, обсъдиха в телефонен разговор днес държавният глава Румен Радев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Българският държавен глава изказа съболезнования по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение. „Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото й овладяване“, заяви Румен Радев и допълни, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието. 

България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления  миграционен натиск на границата си с Иран, заяви българският държавен глава. България също отчита усложняване на миграционната обстановка, посочи президентът. По думите му страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Президентите Радев и Ердоган заявиха готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK