Димитър Бръчков: Честита 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев

Дълбок поклон пред неговата смелост, далновидност, родолюбие и патриотизъм!

Днес се навършват 150 г. от рождението на един от най-значимите революционери в борбата за освобождението на поробените български земи от турците - Гоце Делчев.

За него песни се пеят и легенди се разказват и от двете страни на границата. Той е основател, водач и идеолог на Българо-македоно-одринските революционни комитети.

С неговото име неслучайно се именуват много училища и улици както в нашия град, така и в цяла България.

Надарен не само с красота, но и с прозорлив ум, той е автор на революционните програми и устави и близък съратник на Гьорче Петров, на Даме Груев, на Пейо Яворов, както и на много други борци за свободата на родината ни. 

Гоце Делчев е автор на пророческо послание, което с пълна сила е актуално днес и за нас: ”Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”.

Всеки ден жителите на нашата община с достойнство защитаваме името на големия български революционер и патриот и с Гоцеделчевски дух българите постигаме най-важните успехи - правилното възпитание и обучение на нашето ново поколение - бъдещите строители на страната ни.

Нека почетем неговата неувяхващата памет, като поднесем цветя и венци пред неговите паметници и паметни плочи и вдъхновено следваме неговите завети за родолюбие, патриотизъм и всеотдайност в името на родината!

Поклон, дълбок поклон пред неговата смелост, далновидност, родолюбие и патриотизъм!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK