Повдигнаха обвинение на шофьора на катастрофиралия румънски автобус

Снимка: ПРБ

Това съобщи наблюдаващият прокурор Илиан Благоев

Окръжна прокуратура–Велико Търново, привлече в качеството на обвиняем шофьора на автобуса за допуснатата тежка катастрофа на главен път Русе - Велико Търново, при която загинаха четирима души и пострадаха осем лица. Това съобщи наблюдаващият прокурор Илиан Благоев на съвместен брифинг с Бранимира Вергова – следовател от Национална следствена служба.

Прокурор Благоев каза, че се извършват активни процесуално-следствени действия от следователите при Национална следствена служба, с подкрепата на следователите от Окръжна следствена служба във Велико Търново и служители на Областна дирекция на МВР- Велико Търново.

„Събран е голям обем материали, които анализирахме, и в резултат на това по наша преценка са събрани достатъчно доказателства за привличане в качеството на обвиняем на лице за извършено престъпление по транспорта. Това е шофьорът на автобуса, който е турски гражданин. Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление - причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата, като водач на МПС. Обвинението е за нарушения на Закона за движение по пътищата, че като водач не е контролирал моторното превозно средство, което управлява, и че не се е движил със съобразена с пътните условия скорост“ – каза наблюдаващият прокурор.

Предвид на това, че водачът е чужд гражданин и съществува опасност да се укрие и присъствието му да не може да бъде подсигурено за процеса, както и тежкият резултат от престъплението, той е задържан за срок до 72 часа, в който срок прокуратурата ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Следовател Вергова уточни пред медиите, че на този етап може да се каже, че са проведени множество действия по разследването и са назначени множество експертизи във връзка със събраните доказателства. Отделно са проведени разпити на всички пострадали лица, с изключение на петима румънски граждани, които след оказване на медицинска помощ в болницата във Велика Търново са транспортирани в Румъния за лечение. Относно тези пострадали лица ще бъдат назначени експертизи. Паралелно се извършват много действия и се събират доказателства, като експертите ще дадат своето заключение, за да се изясни механизмът за причиняване на пътното произшествие.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK