Костадин Ангелов: Колективният имунитет е възможен в края на юни

Снимка: БГНЕС

Зелените коридори отварят от утре

Зелените коридори отварят от утре, като ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на Пфайзер. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

Той подчерта, че на ден може да бъдат ваксинирани около 50 000 български граждани. "Ако тези темпове можем да ги осигурим, още към края на юни може да постигнем колективен имунитет", изрази мнение здравният министър.

От своя страна проф. Гигов отбеляза, че 775 601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на Пфазйер, следва АстраЗенека и Модерна по брой, уточни Гигов.

Ръководителят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че има намаляване на новозаразените на едноседмична база с 23%. Смъртността е 16% на двуседмична база, на едноседмична база е 11%. Имаме сериозно намаляване в последните 7 дни, каза още той.

Той обърна специално внимание на случващото се в Индия, където по думите му има фалшива увереност. „Там мислят, че поради ниския брой на заболели случаи през миналата година, се пораждат слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, че те били резистентни, което не е вярно. Сега се вижда какво става там“, поясни Мутафчийски.

"Заради Индия искам да призова всички български граждани да бъдем разумни, докато не постигнем колективен имунитет", призова здравният министър Костадин Ангелов.

Той посочи, че по-късно през деня ще издаде заповед, с която ще ограничи влизането на хора у нас от Индия и няколко други страни. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK