Испания започна да ваксинира срещу маймунска шарка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

4577 са потвърдените случаи на маймунска шарка в Испания

Испания започна да поставя ваксина срещу маймунската шарка. Извън Африка, страната е на второ място в света по брой на заразени, след Съединените щати.

4577 са потвърдените случаи на маймунска шарка в Испания, като 279 от тях са регистрирани само за последните няколко дни. Смъртните случаи са два.

Противно на теорията , че болестта засяга предимно хомосексуални мъже, с вируса вече са диагностицирани и няколко жени, както и много хетеросексуални мъже.

Правителството на Педро Санчес разпредели между автономните региони първите 5300 дози от ваксината Imvanex, от вече закупените 11 400 броя чрез Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) и други 200 от трети държави. Още 7 000 се очаква да пристигнат следващата седмица, но доставките се бавят заради ограниченото производство.

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че с тях ще се ваксинират както потенциално застрашени, така и хора, които вече са имали контакти с болни от маймунска шарка, като предимство ще се дава на деца, бременни жени и имуносупресирани. 

Според последната актуализация на данните, публикувани от Министерството на здравеопазването, Мадрид е общността с най-много заразени (1,766), следвана от Каталуния (1,463), а най-малко са в Ла Риоха(3). Малко над 3 % от тях са хоспитализирани. Останалите заразени са длъжни да се изолират в отделна стая от членовете на домакинството, да носят маска, да използват отделни прибори, да не излизат от домовете си и да нямат контакти с животни. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK