Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие

Източник: EPA/БГНЕС

Забраната се налага за 4 февруари ии тя се отнася за български евродепутат и политици

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие, съобщи изданието "Вечер".

Забраната се налага за 4 февруари ии тя се отнася за български евродепутат и политици.

За част от тях македонските спецслужби са получили информация, че са свързани с руските спецслужби.

Стево Пендаровски не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от "структурите от България, които са активирани" са свързани с руската разузнавателна служба.

Последните развития в отношенията с България бяха във фокуса на днешното заседание на Съвета за сигурност на Република Македония, каза след срещата държавният глава Стево Пендаровски.

Съветът за сигурност с предложение към правителството да забрани влизането в страната на един евродепутат и още няколко лица. Според президента Пендаровски има подозрения, че някои от тези лица са свързани с руското разузнаване.

Той каза, че на 4 февруари се очаква организирана група да пристигне в страната за отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев. Целта на групировката е нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и отношенията с България. Президентът каза, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност от границата до Гоце Делчев.

"Според наличните анализи и знания на компетентните органи става въпрос за организирани дейности от съседна България, които са се активизирали особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подкрепят организираното пристигане на много хора в Скопие на 4 февруари, когато се отбелязва деня на рождението на Гоце Делчев.

"В допълнение към всички оценки, това ще създаде висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат неми наблюдатели на това, което ще се случи", каза Пендаровски.

"Освен това, за за премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ", посочи Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че "не са част от това", да изолират политически "хората, които не желаят добросъседски отношения".

Министърът на отбраната Славянка Петровска и началникът на Службата за сигурност се спряха на ситуацията в Косово, където наши войници са част от мисията на КФОР.

Както беше информирано от кабинета на Пендаровски, освен членовете на Съвета за сигурност, директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Джурчиновски също присъстваха. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK