ВМРО: Започваме предупредителни протестни действия срещу непоносимия скок на цените

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес“

Днес, 18 септември 2021 г., в 14.00 ч. ще блокираме кръстовището на бул. „Тодор Александров“ /пред ЦУМ/. Призоваваме всички будни граждани се присъединят към нас!

Блокадата е предупредителна срещу бездействието на компетентните институции за драматичното поскъпване на електричеството, горивата, парното и всички стоки от първа необходимост.

След поредния провал да се направи правителство държавата влиза в още по сериозна икономическа криза. Вследствие на некомпетентното управление на служебното правителство спекулата процъфтява.

Това заявиха от ВМРО.

Те дават някои основни примери с хранителни продукти, цени на горива.

Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки - 14%.

„Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13.6% по-скъпа.

Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома.

Стотици средни и малки фирми фалираха. Няколко структуроопределящи българската икономика български предприятия като КЦМ – Пловдив затвориха.

Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба“, се казва в позиция на партията.

От ВМРО започват предупредителни протести и настояват за:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване н дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и  партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Ако не бъдат взети необходимите мерки, нашите протестни действия ще прераснат в гражданско неподчинение, предупреждават от ВМРО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK