Заев с негативна нагласа към българите в РСМ, МВнР му отговори

Снимка: Infomreja.bg

Позиция на България във връзка с изявление от 3 септември на министър-председателя Заев

За провокация от премиера на РС Македония Зоран Заев пишат до президента на България Румен Радев от Българска национална платформа.

Повод за писмото им до президента, служебния премиер Стефан Янев, служебния външен министър Светлан Стоев и до дипломатическите мисии е изказването на 3 септември 2021 г. на премиера на Северна Македония Зоран Заев. В оригинал Заев казва: "Наша цел е да водиме грижа... за сите етнички заедници, за сите малцинства коищо ги имаме во държавата, вклучително и бугарското малцинство".

Те настояват България да протестира пред властите в Скопие за изказването на Зоран Заев и да започне адекватна разяснителна кампания сред нашите евро-атлантически партньори с цел реално гарантиране на правата на гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание и преодоляване на съществуващите тоталитарните зависимости, пише news.bg

Днес от нашето МВнР излязоха с позиция:

Позицията на България по темата за спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония е многократно заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание.

Продължаващата практика на поддържане на предразсъдъци и негативни стереотипи спрямо България и българския народ, включително чрез медии, учебници и паметници, както и посегателства срещу български национални символи и паметни плочи, допринасят допълнително за създаването на негативни нагласи и неблагоприятна среда за гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

Република България настоява за ясна и категорична позиция от властите в Република Северна Македония за предприемане на конкретни действия за изграждане на интегрирано общество, основано на върховенство на правото и защита на правата на човека. Гарантирането на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание наравно с всички останали граждани на Република Северна Македония, без дискриминация, би решило редица въпроси от екзистенциален характер за тях.

Значението на поддържането на добросъседски отношения и по-специално стриктното прилагане, добросъвестно, на двустранните договори с държавите-членки на ЕС беше подчертано от Съвета на ЕС многократно. Изпълнението на буквата и духа от страна на Република Северна Македония на сключения през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в процеса на присъединяване на страната към ЕС.

България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаване на необходимите условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание.​

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK